Не са поставяни допълнителни условия на България за влизането в

...
Не са поставяни допълнителни условия на България за влизането в
Коментари Харесай

Акад. Денков: И Австрия се е присъединявала в Шенген поетапно, не...

" Не са поставяни спомагателни условия на България за влизането в Шенген от началото на март по въздух и море ", съобщи още министър председателят Николай Денков.

 

Представители на упраляващото болшинство се събраха на работно заседание в Народното събрание по отношение на хода на договарянията за приемане на България в Шенген и в еврозоната. В срещата по самодейност на ръководителя на Комисията по външна политика в Народното събрание Бойко Борисов участваха министър председателят Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, министърът на финансите Асен Василев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и депутати от комисиите по външна политика и по европейска интеграция.

 

По-рано през днешния ден преди началото на държавното съвещание  за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство за въздушните и морските граници. Австрия пое ангажимент да продължат договарянията за отваряне и на сухопътните граници, изясни министър-председателят.  

 

След работното заседание Бойко Борисов сподели, че задачата е била да изслушат министър-председателя, вицепремиера и вътрешния министър по отношение на придвижването по Шенген и финансовия министър за осъществяването на бюджета, съобщи Българска телеграфна агенция. Той уточни, че се е разговарял и с Кирил Петков, ръководител на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната и съпредседател на ПГ на " Продължаваме промяната-Демократична България ".

 

Във връзка с за Шенген и Австрия не е споделила " да " по въздух и море, министър председателят Николай Денков разяснява след работното заседание, че не чака Австрия да промени позицията си за приемане на България по въздух и море. 

 

" От седмици насам вървят договаряния, в тези договаряния неведнъж Австрия е давала знак, че тя е съгласна на отваряне на Шенген във връзка с въздушни и морски граници . Това, за което преговаряме през последните седмици, е по какъв начин да се формулира решението, обвързвано със сухопътните граници. Така че не чакаме смяна в тази позиция, тъй като, в случай че Австрия промени отношението си към това, което към този момент е приела, това значи, че ние влизаме в напълно друга полемика. Аз не чакам това да се случи “, съобщи Николай Денков.

 

Влизането в Шенген се реализира с отварянето на въздушните и морските граници, уточни министър-председателят. Той разяснява, че във връзка с сухопътните граници, обстановката сега в Европа е доста особена, тъй като " има доста затворени сухопътни граници, в това число и границата сред Австрия и Германия ".

 

" Отварят вратата за Шенген и когато се успокои мигрантската вълна, когато почнат да падат поставените граници сред другите европейски страни, тогава ще е най-подходящият миг да падне и границата за нас ", добави Денков. 

 

Министър-председателят уточни, че Австрия също е минала през такава поетапна процедура на приемане в Шенген и това не е специфична процедура за България. " В момента приказваме за въздушен и морски Шенген и продължение на договарянията през идната година за сухопътните граници ", съобщи той.    

 

" В момента преговорният развой продължава и към момента има задоволително процедурно и техническо време решението да бъде взето до края на годината ", съобщи вицепремиерът Мария Габриел

 

" За нас присъединението към Шенген е резистентен, дълготраен ангажимент на България да продължи, както е казано в отчета на Европейската комисия, да охранява надеждно външните граници на Европейския съюз и да има постоянна система за ръководство на границите ", сподели тя. Габриел добави, че договарянията не са приключили, преговорният развой е внимателен. 

 

" Официалното " да " ще бъде решението на Европейския съвет, преди този момент всичко е импровизирано ", разяснява министърът на финансите Асен Василев . " Това че Шенген, откакто беше затворена вратата дълги години, се отвори, е доста добра вест ",. " Пълният резултат за българската стопанска система няма да бъде реализиран, до момента в който не се отворят и сухопътните граници. И по тази причина е доста значимо за нашите австрийски сътрудници да са наясно, че България ще преследва тази цел извънредно настойчиво и извънредно твърдо, до момента в който това не се случи, защото това е действително растеж за българската стопанска система и облекчение за всички български компании и за всички европейски компании ", добави Василев.

 

Председателят на Комисията по външна политика в Народното събрание и водач на ГЕРБ Бойко Борисов помоли за повече оптимизъм. Той разяснява, че няма да се откажем от отваряне на сухопътните граници, само че използването на Шенгенската система значи друго доверие към България. " В последните няколко години станахме очевидци на голям брой трафиканти, залавяни вътре в страната, починали служители на реда, това не можеше да не се отрази в непознатите медии, изключително в Австрия ", сподели Борисов.

 

" Неслучайно Василев изреди 20-30 закона, които, в случай че не работеше Народното събрание - никакъв Шенген ", разяснява Борисов. Той уточни, че никакво служебно държавно управление не е можело да мине, по която и да е от тези стъпки, без Народното събрание. Борисов означи, че са основали болшинства, които са решили всички проблеми. 

 

Станислав Анастасов (ДПС) благодари на ръководителя на Комисията по външна политика, че ги е събрал, с цел да могат да си " сверят часовниците " сред празниците, тъй като работата за България няма отмора. Той изрази задоволството си и на Движение за права и свободи, че " отборната работа дава резултати ". " Това, което ние вършим в демократичното семейство под управлението на ръководителя на парламентарната ни група Делян Пеевски, виждате, че дава резултати, приказвам за триумфа с Нидерландия и потребния напън от нашите демократични сътрудници в Австрия ", уточни Анастасов. Той съобщи, че ще продължат напъните, " с цел да можем да приключим договарянията и за сухопътните граници за Шенген ". 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР