Не са открити нарушения в болницата по случая с жената,

...
Не са открити нарушения в болницата по случая с жената,
Коментари Харесай

Не са открити нарушения в болницата, в която почина родилка след продължителна кома

Не са открити нарушавания в болничното заведение по случая с дамата, умряла на 22 април. Това се споделя в прессъобщение на управлението на УМБАЛ “Св. Екатерина “.

Ето целия текст на прессъобщението:

„ По мотив изказванията на представители на НЗОК, че в тази ситуация с умрялата жена са открити нарушавания в болница „ Св. Екатерина “ Ви уведомяваме:

1. Не дава отговор на истината, че са открити нарушавания. Съгласно протоколите от инспекцията е открито едно само и то официално нарушаване, че ехокардиографията е с липса на автограф от сертифицирано лице. С това се внушава, че лекуването е извършено от некомпетентни лекари и това е надали не повода за гибелта на пациентката. В реалност в лекуването са взели участие едни от най-големите специалисти в кардиологията, приети освен в България, като проф. доктор Юлия Джоргова и проф. доктор Диана Трендафилова.

2. По мотив констатацията, че са получени безпричинно суми и настояването на Касата за възобновяване на 420 лева (внушение, че се източва Касата) за ехокардиографията, държим да отбележим, че общо за пролежани 7 дни сме вложили в лекуването 6058 лева, в това число 3007лв. за медикаменти и консумативи, за което сме получили от НЗОК досега – 1320 лева, според чеп. пътека.

3. Във връзка с изказването на НЗОК, че не сме подали заявление за позволение за слагане на транскатетърна клапна протеза, Ви осведомяваме, че пациентката е била в развой на дотъкмяване на проучванията, по условията на НЗОК и на комисията в болничното заведение, състояща се от трима професори – проф. доктор Юлия Джоргова, проф. доктор Диана Трендафилова, проф. доктор Димитър Петков и в съгласие от проф. доктор Генчо Начев, дмн – народен съветник по кардиохирургия.

По мотив изказванието, че НЗОК бързо утвърждава случаите препоръчани за транскатетърно слагане на аортни клапи, Ви осведомяваме, че сега имаме подадени 6 заявки от дата 04.04.2018г., за които през днешния ден получихме позволение („ ясно за какво през днешния ден “), а в други случаи при подадени от нас заявки в интервала сред 21.11.2017г. - 04.04.2018г., сме чакали позволение 58 дни за един пациент, 51 дни за трима, 48 дни за 6 пациента, 42 дни за 22 пациенти, 29 дни за 4 пациента и 17 дни за 5 пациента, от което се вижда, че нито един случай не е бил решен навреме. С този случай НЗОК се стреми да избегне полемиката за осъществена огромна ценова промяна, въведена от 01.04.2018 година само че изнесена на уеб страницата на НЗОК на 03.04.2018г. и я пренасочи към един съответен случай, вместо да даде пояснения и инструкции по какъв начин да се работи, по какъв начин да се покрива разликата, защото всички държавни болница имат контракти по публични поръчки.

Бяха въведени обилни корекции надолу в цените на мед. произведения, без да бъдем до ден сегашен публично известени. Никой от НЗОК не излезе в общественото пространство или по длъжностен път да изясни какви са претекстовете и да даде инструкции. Държавните лечебни заведения са сложени в извънредно тежка обстановка, защото те работят по подписани преди този момент контракти по цени с които сме работили с НЗОК.

При инвентаризацията към 01.04.2018 година – в нашите хранилища сме получили и заприходили (фактурирани) медицински произведения, чиято реимбурсна цена на НЗОК е понижена, от което болничното заведение е на минус с 186 000 лева Препоръчва ни се да създадем нови публични поръчки за доставка на по-евтини произведения, без да се регистрира,че ще ни трябват най-малко 3 месеца за осъществяване на публични поръчки за доставка на изделията на по-ниски цени. Имайки поради гореизложеното, ние не можем да подсигуряваме какво ще се случи в чакащата листа от пациенти за това лекуване, защото досега няма решение за финансиране на разликата в цената.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР