Не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиране на лицата

...
Не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиране на лицата
Коментари Харесай

Няма да задържат отново Желяз Андреев, може и да избегне екстрадиция

Не са налице всички юридически предпоставки за изгонване на лицата по проблема „ Желяз Андреев “. Това сподели на брифинг в Министерски съвет основният прокурор Сотир Цацаров, представен от " Фокус ". В Министерски съвет е имало среща сред основния прокурор, премиера Борисов, правосъдният министър Цецка Цачева и американския дипломат у нас Ерик Рубин.
 Манолова предлага жители да съберат пари за юристи на Желяз и другите упрекнати  Интерпол желае изгонването на Желяз и още четирима. България отхвърля, към този момент
" Както е известно, главната тематика на диалозите сега е обвързвана с настояванията за екстрадиция на българските жители към Съединени американски щати. Завчера и през вчерашния ден тези процеси са траяли. Започнаха консултациите, съгласно член 20 от Договора сред България и Съединени американски щати за екстрадиция. Консултациите са водени от една страна от представители на Департамента за правораздаване на Съединени американски щати и американски прокурори и представители на Министерството на правораздаването и прокурори от ВКП “, съобщи Цацаров.

По думите му първият резултат е налице. „ Съобразно настоящия контракт, член 11, в неотложни случаи всяка от молещите страни, може да изиска краткотрайно задържане за период до 60 дни. Както е известно, все още такова задържане е било поискано във връзка с българския жител Желяз Андреев и то е било отказано от Добричкия областен съд. В същото време обаче, на същите съображение, за още 4 български жители такова искане е направено и към сегашния миг прокуратурата не е пристъпила към неговото осъществяване. В резултат на извършените диалози американската страна ще одобри, че не се касае за наложителен случай “, добави той.

Според него няма да се пристъпва към задържането на лицата.

„ Вторият стадий е обвързван с това, че в избран период при по този начин направените претенции, би следвало да дойдат и претенции за екстрадиция всъщност със съответни съпътстващи документи. За да сме напълно открити пред американската страна, както в хода на консултациите, по този начин и през днешния ден изложихме всички свои основание. По наше схващане не са налице всички юридически предпоставки за изгонване на лицата. Казано по различен метод, по наше схващане липсва изискуемата по контракта за екстрадиция европейската заповед за арест двойна наказуемост, липсват и предпоставките по силата, на които могат да бъдат излъчени български жители. Според нас тези хипотези не са налице и шансът настояванията за екстрадиция да бъдат почетени от българския съд съгласно нас е най-малък “, сподели още Сотир Цацаров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР