Не са много хората, които обичат да влизат в конфронтации

...
Не са много хората, които обичат да влизат в конфронтации
Коментари Харесай

Спор, сблъсък, конфликт - научихте ли нещо ново?

Не са доста хората, които обичат да влизат в борби и разногласия с останалите. Точно противоположното, множеството хора поставят огромни старания, с цел да заобикалят тези обстановки. За страдание, пренебрегването на проблемите не води до тяхното изпаряване и рано или късно те се връщат като бумеранг, който може да нанесе големи вреди върху вашата кариера. Като решение на този проблем на напред във времето излиза така наречен „ работлив спор “. Според Бъстър Бенсън, създател на „ Why Are We Yelling? The Art of Productive Disagreement ”, този вид спор има капацитета да усъвършенства доста представянето ви в работата.

Бенсън, който преди е работил като продуктов управител в Twitter и Slack, споделя, че е развил метод към връзката, които трансформира различията в катализатор на съгласие и съпричастност. Ключът, съгласно него, е в това да гледате на всички страни в спора като на хора с разнообразни гледни точки, само че сходна цел – да бъде реализиран прогрес.

Преди всеки спор, било то предстоящ или не, би трябвало да бъдете готови душевен, с цел да не се паникьосате и да влезете в „ военен режим “. Не влизайте в спор с упованието, че ще измененията мнението на ответната страна, а с вярата, че ще научите нещо ново. 

Ето четири позитива, които може да извлечете от всеки спор:

1. По-добро схващане на вашите лични полезности

При всеки спор, фокусът ви би трябвало да бъде във вътрешността, споделя Бенсън.

„ До каква степен познавате личните си полезности, разбирания и убеждения, които седят в основата на несъгласието? Защо за вас е значимо да проведете този диалог? Ако запазите успокоение и не влезете в настъпателен режим, спорът може да бъде по-продуктивен “, прибавя той.

Ако тематиката на диалог е изключително сензитивна за вас, сигурно ще бъде по-трудно да задържите нещата под надзор, в сравнение с в случай че става въпрос за полемика, в която не сте прочувствено вложени. За това е добре да отделите време за разбор на вашите страхове и на тематиките, които ви карат да се чувствате нападнати.

2. Нови гледни точки

Едно от най-ценните неща, които може да извлечете от един спор, е новата позиция по избран въпрос. Разногласията ви дават късмет да видите света през очите на някой различен. Бъдете подготвени да задавате въпроси и да коригирате разбиранията си.

„ Хората имат разнообразни гледни точки и на моменти техните разбирания могат да ви се костват доста далечни. Ако не може да разберете по какъв начин те имат вяра в нещата, в които имат вяра, питайте, само че бъдете деликатни с метода, по който задавате въпроса си. Когато не разбираме някой, ни сме склонни да го дехуманизираме и да го считаме за простак. Не правете тази неточност “, споделя Бенсън.

За да не попадате в неловка обстановка, може да попитате „ Как стигнахте до тази позиция? “ или пък „ Какво хората като мен не схващат по тази тематика? “.

„ Представете въпросите като проява на любознание. Това ще ви завоюва нужното време, с цел да се уверите, че не казвате нещо обидно. “, споделя още Бенсън.

3. Приятно прекарване

Може да звучи контраинтуитивно, само че спорът има капацитета пъкъл се трансформира в назидателен и потребен опит.

„ Ако ходите на фитнес с мисълта, че ви следва един час на болки, страдания и терзания, най-вероятно няма да имате изключително прелестно прекарване и няма да постигнете огромен прогрес. Ако обаче гледате на това като на занимателен спорт или състезание с ваш другар, може да превърнете този час в нещо по-приятно. Гледайте на споровете по същия метод. Може и да не знаете какъв ще бъде крайния резултат от тях, само че постоянно може да се насладите на позитивните им аспекти “, поучава Бенсън.

4. Синхронизация

На последно място, само че не и по значение, когато влизате в спор би трябвало да търсите синхронизация и сигурност. Може да имате друг метод към обстановката от индивида, с който спорите, само че най-вероятно задачата ви е една и съща.

„ Когато водите продуктивни спорове, вие разширявате мирогледа си. Така стигате до разбирането, че и двете позиции са годни, само че се разграничават по няколко фактора, като да вземем за пример дневен ред, страхове, приемливост към риска и желания. Ако си позволите да разберете, че нещата не са толкоз черно-бели, колкото сте считали в началото, може да стигнете до по-добри крайни резултати. “. споделя Бенсън.

.....................

Стефани Воза  за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР