Не са много българските компании, които представят месечни данни за

...
Не са много българските компании, които представят месечни данни за
Коментари Харесай

Приходи и печалби под сянката на пандемията

Не са доста българските компании, които показват месечни данни за активността си, още по-малко и да вършат прогнози за по-далечна вероятност. Разнопосочни са финансовите резултати на компаниите (а те са и от разнообразни сeктори) в интервала след оповестяването на изключителната обстановка у нас. Намаляха поръчките, веригата на доставките се раздра, анулират се доставки... Нямаше по какъв начин ограничаващите ограничения да не се отразят върху естествения ход на бизнеспроцесите - това се видя изключително през април, май и юни.

Производителят на батерии

"Елхим - Искра " АД

регистрира по-добри резултати, в сравнение с бяха планувани през юни, само че и те не са успокоителни. Приходите от продажби за шестия месец на тази година в размер на 2.598 млн. лева и с струпване от началото на годината са на стойност 14.55 млн. лева,но това въпреки всичко е спад от 25% по отношение на полугодието на миналата година. Прогнозата на мениджърите бе за спад от към 26% за шестте месеца.

Неокончателният финансов резултат е загуба от 183 хиляди лева за юни и обща загуба за шестте месеца в размер на 686 хиляди лв..

Мениджърите на "Елхим - Искра " АД оповестиха и прогнозата си за приходите от продажби за юли тази година - тя в размер на 2.95 млн. лева, а с струпване от началото на годината сумата ще доближи 17.50 млн. лева При това състояние спадът ще се забави до към 20.1% по отношение на паричните приходи към седмия месец на предходната година.

Фармацевтичната компания

"Софарма " АД

регистрира спад на продажбите на продукцията си с 5% през юни по отношение на същия месец на миналата година. Понижение има и на вътрешния пазар - със 78%, до момента в който в износа на лекарства компанията регистрира растеж от 59 на 100.

В последна сметка през първото полугодие на тази година продажбите на продукция се усилват с 1%, като още веднъж вътрешният пазар дърпа финансовия резултат надолу с понижението си от 19 на 100. Износът обаче регистрира нарастване с 13 %.

Фирмата не е коментирала публично резултатите. Анализаторите обаче подсказват, че след вълната от презапасяване с медикаменти през март и началото на април, последователно потребителският порив се е успокоил след въвеждането на ограничаващите ограничения и се ускори контролът върху разпространяването на ковид.

През последните години в "Софарма " се вляха "Българска роза - Севтополис " АД от Казанлък, "Медика " АД - Сандански и софийската "Унифарм " АД, което усили и разшири асортиментната листа на компанията. А и опциите й за усилване на пазарното наличие - и у нас, и в чужбина.

Епидемиологичната конюнктура мощно затрудни през първото полугодие и работата на

Кораборемонтен цех "Одесос " АД

Фирмата осведоми, че е бил контрактуван ремонта на осем кораба в интервала април-май, само че четири от тях са отсрочени до момента в който се възвърне придвижването на хора и артикули. Останалите четири обаче са отпаднали дефинитивно от индустриалната стратегия на сдружението. Между 17 март и 5 май личният състав на завода е бил в отпуск и в престой, а естествената работа на сдружението е възобновена след 20 май.

Независимо от компликациите и рестриктивните мерки, наложени от пандемията от COVID-19, приходите на компанията от кораборемонт за шестмесечието на тази година надвишават тези от 2019-а с над една трета. От началото на годината в КРЗ "Одесос " са ремонтирани общо 22 кораба ( при 25 през 2019-а). Общата стойност на осъществените услуги в областта на кораборемонта е 20.52 млн. лева (през 2019 година - 15.57 млн. лева.). А резултатът от главната активност за полугодието е облага.

Приходите от продажби на

"Алтерко " АД

за 2020 година на консолидирана база ще надвишават в началото предвижданите равнища от 34 млн. лева, оповестиха от ИТ компанията.

За последната една година дъщерната компания на "Алтерко " с фокус върху IoT технологиите (Интернет на нещата) - "Алтерко Роботикс ", бележи растеж на приходите от 124 %. Миниатюрните и функционални устройства за автоматизация на дома, предлагани от компанията притеглят от ден на ден клиенти, като съгласно данни на холдинга, клиент направил един път покупка, се връща още веднъж да закупи от нейните артикули приблизително пет до седем пъти.

Добрият разбор на обстановката в разгара на Ковид-19 рецесията и изнасянето на производството на съставни елементи в разнообразни бази даде опция на "Алтерко " да си обезпечи непрекъснатост на производството и доставките, което пък оказва въздействие и върху темпа на продажбите. Към края на първо тримесечие на тази година холдингът регистрира 140% средногодишен растеж на приходите от продажби по отношение на същото тримесечие на 2019-а.

За други ДВЕ компании пък имаме данни за активността им през месец май.

"Хидравлични детайли и системи " АД

не съумя да извърши прогнозата си за продажбите през петия месец на тази година. Това се очакваше, защото сдружението заяви за сериозния спад на поръчките от съществени клиенти. Но през май продажбите са в размер на 2.999 млн. лв., оповестиха от сдружението. В проекта бяха планувани покупко-продажби за 3.10 млн. лв.. През април сдружението е изпълнило поръчки на клиенти за 4.22 млн. лв..

Фирмата завършва първите пет месеца със спад на продажбите от 20.94% в съпоставяне със същия интервал на 2019 година.

Неокончателният финансов резултат за май тази година е брутна облага в размер на 84 хиляди лв.,а с струпване от началото на годината - 2.32 млн. лв.. Печалбата за първите пет месеца е с 23.06% по-ниска от началото на 2019 година.

"Хидравлични детайли и системи " АД афишира прогноза за продажбите през юни тази година в размер на 3.76 млн. лв., при което спадът им с струпване от началото на годината ще доближи 21.99% в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

"М+С Хидравлик " АД

извърши прогнозите за активността си през месец май. Това се вижда и от оповестените резултати. Компанията за произвеждане, ремонт и търговия с хидравлични произведения и системи афишира продажби през петия месец в размер на 7.70 млн. лв., а с струпване от началото на годината те скачат до 45.30 млн. лв., оповестиха от сдружението. Фирмата е експортно-ориентирана и към 84% от продукцията й се изнася непосредствено, а към 10% са клиентите й у нас, които също вършат износ. Прогнозите на "М+С Хидравлик " АД бяха за доходи от продажби за 7.59 млн. лв. и 45.19 млн. лв. с струпване за петте месеца.

Междинната неокончателна брутна облага за месец май е в размер на 106 хиляди лв. и общо 5.72 млн. лв. от началото на годината.

"М+С Хидравлик " АД афишира прогноза за приходите от продажби през юни от 7.60 млн. лв. и 52.90 млн. лв. с струпване от началото на годината.

През 2019-а прогнозите на компанията за стопански напредък, както и за 2020-а, са били намалени поради мощното напрежение в търговията, несигурността за икономическата политика и отслабването на икономическото доверие.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР