Не са констатирани съществени конструктивни нарушения, които застрашават сигурността на

...
Не са констатирани съществени конструктивни нарушения, които застрашават сигурността на
Коментари Харесай

Агенцията за метрологичен надзор: Няма съществени нарушения, които да застрашават язовирните стени в област Бургас


Не са установени основни градивни нарушавания, които заплашват сигурността на язовирните стени и оборудванията към тях в област Бургас, разследване на преваляванията. Това е общата констатация в отчета за положението на водоемите в района, след изобилните превалявания, направен от инспекторите на Главна дирекция „ Контрол на язовирните стени и оборудванията към тях “ към Държавната организация за метрологичен и механически контрол.

Това се споделя в известие на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) до медиите дни, откакто Бургаска област мина през водно злополучие, вследствие на което починаха хора и бяха разрушени и наводняване десетки домове.

В интервала 27-29 октомври чиновниците на организацията направиха сложна инспекция на 46 язовира на територията на бургаска област. Инспекциите обгърнаха засегнатите обекти вследствие на влошената метеорологична конюнктура на 24-25 октомври, както и язовирите с висок рисков капацитет за региона. Констатацията към този миг е, че те не основават предпоставки за спешни обстановки и риск от наводнения на обитаемоте места и детайлите на техническата инфраструктура в област Бургас. Следва собтсвениците да подхващат дейности по отремонтиране на засегнатите водоеми и да съблюдават направените наставления от държавната организация, се споделя в известието. Според информацията, става въпрос за " отчасти разрушение на сегменти на язовирни стени ".

Към момента първичната догадка на инспекторите на ДАМТН се удостоверява – има преливане и постепенно и отчасти разрушение на сегменти на язовирни стени на няколко каскадни водоема в община Камено. Четирите микроводоема Чанаджик 1,2,3 и 4 са прелели разследване на изобилните превалявания (някои от тях даже са били празни преди започване на дъждовете) като водата от тях се е оттекла към бент. „ Чотората “. Той е разполагал с непрекъснато видеонаблюдение, от което се вижда по какъв начин към 2:00 часа през нощта на 24 против 25 октомври стартира да приижда вода, която носи наноси – пръст, шубраци и дървета. Следствие на прииждащата вода и изобилния дъжд стартира внезапно повишение на равнището на язовира като се стига до преливане през короната на стената и водата се разлива в аграрни земи. Въпреки това оборудването задържа главната водна маса и не се стига до цялостно разрушение на стената. Данни демонстрират, че водният отток от тях не е причина за човешките жертви и разливът на водата е в аграрни земи, установяват от организацията за метрологичен и механически контрол.

Дерето, на което е ситуирана каскадата се зауства в р. Русокастренска след 5.5 км надолу по течението. От мястото на заустването до с. Ливада, което е най-близкото обитаемо място, са към 11 км, а самото село е отдалечено от р. Русокастренска на още към 1 км., изясни ген. Кирил Войнов, шеф на Главна дирекция „ Контрол на язовирните стени и оборудванията към тях “ към ДАМТН, тази заран в ефира на БТВ. Той даде образец с обитаеми места, до които няма ситуирани язовири, както и с депото за битови боклуци в региона, което е ситуирано над водоемите, само че все пак са мощно потърпевши от придошла вода. Затова и към този миг язовирите не се преглеждат като причина за наводненията от ДАМТН, изясни ген. Войнов.

Той още един път се обърна към притежателите на язовири и ги прикани да извършват направените наставления и да приведат оборудванията си в редовност, където има проблеми. Експертът акцентира, че инспекциите са непрекъснати – над 3630 от началото на годината, само че са и доста случаите, които макар контрола липсват подхванати дейности. Затова са и наложени близо 400 акта, прецизират от ДАМТН.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР