Не са изисквани данни от частни компании, които да помогнат

...
Не са изисквани данни от частни компании, които да помогнат
Коментари Харесай

Агенцията по вписванията отрича да е възстановила Търговския регистър с чужда помощ

Не са изисквани данни от частни компании, които да оказват помощ за възобновяване на всички функционалности на Търговския указател. Компаниите " Лакорда ", " Сиела " и АПИС не са взели участие във възобновяване на регистъра . Това съобщи ръководителят на Агенцията пред вписванията Габриела Козарева пред Actualno.com по отношение на изпратени по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) въпроси.
С отговора от Агенцията публично отхвърлиха информация от източници на Actualno.com, че регистърът е възобновен точно с помощта на АПИС, " Лакорда ". Стопаните на Търговския указател настояват, че за възобновяване на данните е употребявано " само автентично копие въз основата данни, благосъстоятелност на Агенцията по вписванията " . Освен това, при възобновяване взели участие IT специалисти на организацията, компанията, ангажирана с поддръжка и била оказа помощ от други държавни ведомства.
Припомняме, че от няколко години Министерският съвет заплаща на три компании за обезпечаване на абонаментен достъп до правно-информационните им системи. Става въпрос някои справочни услуги, които съставляват достъп до информация, създавана от публичния бранш – правосъдната система, Търговския указател, Агенцията за публични поръчки, ведомствена процедура - мнения, инструкции и уточнения на институциите и други Например Лакорда за интервала 03.08.2015 година - 03.08.2017 година е получила 30 000 лева с Данък добавена стойност за гореописаната услуга. Сиела за същия интервал - 18 хиляди лева с Данък добавена стойност, а АПИС 41,281 лева с Данък добавена стойност.
Търговският указател се срина за цели 18 дни, а след него последва и оставката на шефа на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Тя се снабди с репутацията на " калинка " откакто нескрито излязоха нейни постове във Фейсбук. Заместилата я Габриела Козарева обаче се оказа доближена до " Атака ", също както и Даскалова – или най-малко като оферти за оглавяване на Агенцията по вписванията.
Преди съвсем две седмици стана ясно, че за Търговския указател незабавно са поръчани още 120 терабайта памет, тъй като другояче ще свърши свободното дисково пространство – до 34 дни. Причината – имало 80 терабайта разполагаем запас, който не можело да се освободи, тъй като виновните органи още проверяват кой е отговорен и каква виновност носи за срутва на Търговския указател от лятото на тази година. Освен това - неналичието на задоволително свободно дисково пространство е изправило Агенция по вписванията и пред други съществени проблеми. Няма обособени (допълнителни) дискови масиви за покриване на нуждата от изработка на благонадежден и запазен бекъп. Текущите дискови масиви не дават подобаваща настройка и обграждане за застраховане на устойчива сдържаност на Системата за ръководство на бази от данни на Търговския и Имотния указател, на Регистър на имуществените връзки сред съпрузите (РИОС), БУЛСТАТ и Окръжна следствена служба.
Същевременно, в парламентарен надзор, правосъдният министър Цецка Цачева не видя евентуален предстоящ проблем поради неналичието на задоволително хардуерен запас. Вместо това тя уточни като проблем " кадрови проблеми ", най-много при IT чиновниците – били единствено 4, а трябвало да са 17.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР