Не разполагам с факти, които да предполагат касиране на изборите

...
Не разполагам с факти, които да предполагат касиране на изборите
Коментари Харесай

Михаил Константинов: Расизъм е да се твърди, че хората с определен етнос, гласували за даден кандидат са купени гласове

" Не разполагам с обстоятелства, които да допускат анулиране на изборите в София. Феноменът несъмнено ще влезе в учебниците. Част от хората, които бяха дали своят вот за Манолова, несъмнено са споделили, че са дали своят вот за Фандъкова има разлика 5% сред деклариран и действителен глас. " Това съобщи някогашният зам.-председател на ЦИК проф. Михаил Константинов в изявление за bTV в коментар за заявката на Мая Манолова, че ще желае анулиране на изборите. 
Константинов посочи, че социолозите назовават това непрестижен избор и добави, че десните не смеят и пред себе си да кажат за кого са дали своят вот.
В София има два листата - хората, които могат да гласоподават на парламентарни и президентски избори, другите - за локални. Махнати са гласоподаватели, чиито сегашен адрес е в чужбина. За локалните избори право на глас имат 6,2 млн. гласоподаватели, а 5,8 млн. са действителните гласоподаватели. Нашата изборна интензивност е сбъркана с 5-6%, сподели Константинов в пояснение за разликата от 100 000 гласоподаватели сред първи и втори тур на изборите.
Той добави, че не може да се приказва за платен избор без доказателства:
" Чист расизъм е да твърдите, че хората с избран етнос, които гласоподават за даден претендент и това са купени гласове. Докато не се потвърди, че съответни хора са си подали гласа, не може да докажете. Защо нашите НПО-та не скочиха за това очевидно расистко обвиняване. "
Относно подозрението, че някой е подменил химикалката в тъмната стаичка в село Копривлен и по този начин доста бюлетини са станали недействителни поради изчезващото мастило по тях, Константинов сподели, че е изцяло допустимо да е сменена.
" Ако има операция, тя е в посока да се срине доверието в изборния развой - да се провалят изборите. Тези бюлетини се броят за нереален глас ", сподели дългогодишният избирателен наблюдаващ в коментар на репортаж за митинг на хората от село Копривлен.
Общият брой на недействителните гласове на първи тур е 661 000. Гласовете са доста повече от 3 млн., сподели Константинов. Броят на гласоподавателите е 7 700 000 като разделите се получава 8,5 % - това не е европейска норма, африкански % е, заключи той.
Според Константинов би трябвало да се направи разбор за този висок % недействителни бюлетини с преференции. " За общински съветници недействителните бюлетини са 15%, а за всички останали са 4%. Може да се направи извод, че всички гласоподаватели доста неприятно гласоподават за общински съветници. Искам да се отворят чувалите ", сподели Константинов.
Едната догадка за високия брой недействителни гласове е, че гласоподавателите са отбелязали преференция, а не са отбелязали партия. Другата - подценява се ролята на общинския съвет, всеобщо е явлението.
През 2015 година на изборите има същият % недействителни бюлетини за общински консултант, а единствено 4-5% са недействителните гласове за кмет. През 2011 година без преференции процентът недействителни гласове е 6 - неприемливо е гласът на всеки българин за общински консултант да е нереален.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР