Не просто питка, а истнски майсторски клас, който сме готови

...
Не просто питка, а истнски майсторски клас, който сме готови
Коментари Харесай

Празнична погача - Кошничка с цветя

Не просто питка, а истнски майсторски клас, който сме подготвени да споделим с вас

Необходими Продукти

● прясно мляко - 400 мл
● яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
● суха квас - 1 пакетче (7 година на Йоткер)
● олио - 5 с.л.
● захар - 2 с.л.
● сол - 1 с.л.
● брашно - 1 кг (100 г за доомесване)
● сусам - за поръсване

Начин на подготвяне

1. Затоплете млякото, само че внимавайте да не е горещо, сипете в дълбока купичка към 100 мл, прибавете маята, захарта и две супени лъжици брашно. Разбъркайте сместа и оставете на топло до момента в който се задейства маята.

2. Пресейте брашното и солта в дълбока купа. В друга по-малка купа счупете яйцата, като отделите единия жълтък за намазване. Прибавете останалото топло мляко и олиото. Направете кладенче, изсипете двете смеси и хубаво разбъркайте до момента в който можете с огромна лъжица. Замесете хубаво еластично тесто, което намажете с олио, покрийте с забрадка и оставете да втаса на топло.

3. Готовото тесто разделете на пет елементи. Извадете едната част на набрашнен плот, а другите ги покрийте още веднъж с кърпата, с цел да не хващат коричка, до момента в който оформяте началото на питката. Разточете на дебела елипсовидна кора колкото е тавичката. Поставете я върху хартия за печене и след това в тавата. Ако е по-голяма можете да я изрежете.

4. От другата част тесто оформете обла дебела топка и дръпнете настрани. Ако ви се коства огромна я намалете, от друга част тесто разточете кора, която нарежете на ленти и започнете да ги оплитате като кошница върху облата топка тесто. Оплетената част преместете и поставете в долната част на тавичката. Тя изобразява кошницата, а от другата част тесто разточете малко по-дебела кора, нарежете на необятни ленти и оплетете плитка. Нея поставете в горния завършек на тавичката, това е дръжката на кошничката.

5. Ако желаете питката ви да има повече орнаменти като моята, усучете още две ленти и поставете над дръжката. Можете да оплетете и още една плитка, която да поставите на горния завършек на кошничката. Накрая с останалото тесто направете украса от цветя като разточите кора и изрежете с формички или с нож разнообразни цветя. От тънки ленти, които ми останаха, навих на рулца и сложих от двете страни на дръжката за по-завършен тип. Но това вие сами ще решите по какъв начин да наподобява питката ви.

6. Оформената питка покрийте още веднъж и оставете да втаса на топло. Когато удвои размера си я намажете с разрушения жълтък с няколко капки мляко и олио. По предпочитание поръсете със семена и печете в загрята фурна на 170 градуса за към 35-40 минути. След изваждане от фурната я поставете на скара и намажете с краве масло за искра и мекост.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР