Не продадох българските интереси. Не само, че не ги продадох,

...
Не продадох българските интереси. Не само, че не ги продадох,
Коментари Харесай

Енергийният министър каза дали ще има режим на тока през зимата

" Не продадох българските ползи. Не единствено, че не ги продадох, само че ги и опазих. " Това увери служебният министър на енергетиката Росен Христов пред Би Ти Ви. Твърденията му са в отговор на остри рецензии на неговия предходник от съдружното държавно управление Александър Николов по отношение на решението на служебния кабинет да анулира постановлението на предходното държавно управление за диверсификацията на доставките на нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуѝ ".

" В предходното държавно управление не е имало подготвеност във връзка с енергетиката. В последния си ден министър-председателят (Кирил Петков) отиде в АЕЦ " Козлодуй " и подреди сключването на контракт с " Уестингхаус ". В България е решено да се търси снабдител, който не е от Русия, само че нуклеарното гориво на " Уестингхаус " не е лицензирано, а технологията не е доработена. Договор не е подписан, само че е изработен опит да се лимитират всички други вероятни снабдители ", разяснява Христов.

Енергийният министър добави, че различен главен съперник е френска компания, която създава сходни на касетите, употребявани в АЕЦ " Козлодуй ". Според него отменянето на решението на съдружното държавно управление ще разреши включването на компании с други предложения в търга за нуклеарно гориво.

По думите на Росен Христов няма заплаха от режим на тока през зимата. Увери, че енергетиката е в положително положение и за момента няма заплаха от пренатоварване на електропреносната мрежа, само че посочи, че не е целесъобразно доста семейства да сменят метода си на отопление.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР