Не приемаме подхода за намаляване на партийната субсидия – ако

...
Не приемаме подхода за намаляване на партийната субсидия – ако
Коментари Харесай

ДПС определи като див популизъм субсидии по един лев, но предложи нулеви

Не одобряваме метода за понижаване на партийната дотация – в случай че ще има смяна на модела, това би трябвало да се случи след полемика.
Това сподели националният представител от Движение за права и свободи Йордан Цонев по време на дебатите по измененията в Закона за държавния бюджет за 2019 година на първо четене, с които се преизчислява партийната дотация от 11 лева на 1 лева за получен автентичен глас. 
Според него това е див популизъм , който ще има тежки последствия за политическия живот . Той добави, че предлагането на Движение за права и свободи сред двете четения ще бъде 0 лева
„ Щом има публично неодобрение, че партиите получават публично финансиране. Щом вие смятате, че да кажем истината на хората е непопулярно и би трябвало да си пазим имиджа – нямате проблем с Движение за права и свободи.
Ние ще предложим да отпаднат всички ограничавания, да се позволи на политическите партии да набират дарения “, сподели още Цонев. Депутатът попита по кое време са извършени консултациите с политическите партии. „ Как тогава стигнахме до извода за 1 лева или за 5-е лева, които ще ни предложат тези дни “, добави още Цонев.
„ Темата за субсидирането на политическите партии не е от през вчерашния ден “, сподели Цонев и регистрира, че тази тематика е отпреди 2001 година
„ Искам да напомня, защото съм участник в процеса, че субсидирането на политическите партии от бюджета, се случи след една доста дълга и задълбочена полемика “, уточни още Цонев.
„ Тогава се стартира с 1 лева на глас, само че се оставиха опциите за финансиране, отвън бюджета. Постепенно с течение на годините през 2004 година се одобри 1% от минималната работна заплата и по-късно, когато се случи положителния напредък в стопанската система през годините 2004-2008 година бяха направени още две стъпки, с цел да се стигне до 12 лева, което беше финансирането, когато ГЕРБ пристигна на власт “, сподели Цонев.
Той попита по какъв начин се харчат партийните дотации. Депутатът от Движение за права и свободи разяснява, че парите от дотациите се харчат транспарантно.
„ Нивото на надзор, което се реализира върху разноските на политическите партии по отношение на парите, получени от финансиране е допустимо най-високото в страната и в Европейски Съюз “, добави още Цонев. Той уточни, че в Европа финансирането на партиите е обществено от бюджета.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР