Не приемам съмненията, че в промените на Закона за социалните

...
Не приемам съмненията, че в промените на Закона за социалните
Коментари Харесай

Петков: Промените в Закона за социалните услуги не са взаимствани от спряната Стратегия за детето

" Не одобрявам подозренията, че в измененията на Закона за обществените услуги са прокарани положения от спряната Стратегия за детето. Това изрично е несъстоятелно ". Това съобщи министърът на труда и обществената политика Бисер Петков в ефира на „ Здравей, България " във връзка на митингите на родители против измененията в два закона - за обществените услуги и за протекция на детето.

„ Няма Национална тактика за детето с небосвод 2030 година Имаше план на подобен документ, който беше отдръпнат още на стадий публични съвещания през май тази година и по който работата не продължава. /.../ Подготовката на плана за Национална тактика 2019-2013 година и на Закона за обществените услуги се извършваше по друго време от разнообразни екипи и не одобрявам подозренията и хипотезата, че надали не тихомълком, със Закона за обществените услуги са прокарани положения от Стратегията ", сподели министърът.

Петков изясни, че Законът за обществените услуги, който беше признат през март тази година и влиза в действие от началото на 2020 година, е довел до изменението на десетки други закони посредством директни и заключителни разпореждания. Промени са направени в Закона за протекция на детето и в Семейния кодекс, само че множеството от тях са терминологични. Новите текстове са свързани с предварителна защита на случаи на занемаряване на деца, както в родилните домове, по този начин и на деца с увреждания. „ С тях се задължават надлежно шефовете на лечебните заведения, в които има родилни отделения, когато има риск от занемаряване на дете, да алармират обществените служби, с цел да не се допусне изоставянето на детето. Уредена е и хипотезата за предварителна защита на изоставянето на деца с увреждания ", изясни министърът.

Разписан е и координационен механизъм при принуждение над деца, който към този момент се ползва от няколко години. „ За да бъде нормализиран обаче е написан и в закона ", сподели той.

На въпрос за какво митингите не престават, Петков отговори: „ Вероятно тези страхове се подклаждат, с цел да не престават митингите против нещо, което не съществува. Министерството е отворено за разговор, само че разговор с професионални причини, в името на една по-стабилна система за протекция на детето ".

Социалният министър съобщи още, че не е реалистично идната година да се вдигне размерът на минималната работна заплата до 1000 лева, за което упорстват синдикатите. " Няма по какъв начин да имаме 1000 лева минимална заплата при междинна заплата за страната от 1260 лева ", добави той.

По думите на министъра има сигнали за настъпваща криза, най-много в машиностроенето. " Пазарът на труда демонстрира рекордно високи равнища на претовареност за последното тримесечие ", сподели Петков и добави, че в министерството се работи по подготовката на нова Стратегия за заетостта. „ Тя ще влезе в действие от 2021 година Създадена е работна група. Това, към което ще насочим напъните си, е да активизираме колкото може повече хора от така наречен неактивни. Ще работим и за повишението качеството на работната мощ ", добави той.

Министърът акцентира, че към този момент има съществени рецесии в някои специалности и уточни за образец неналичието на медицински сестри и акушери.

Бисер Петков разяснява и случая с падналото от втория етаж дете на година и три месеца. По думите му евентуално родителите ще бъдат санкционирани за това, че са го оставили без контрол.

„ Задълженията на всички, които поставят грижи за деца, са записани в Закона за протекция на детето. От " Социално подкрепяне " са се самосезирали от изявленията в медиите и екипи от обществени служащи са посетили дома на детето, което падна от втория етаж, до момента в който родителите му спели. Експертите са били и в болничното заведение, провели са срещи и са открили, че изискванията, в които се отглежда детето, са естествени. Посрещат се потребностите му, свързани с възрастта. Надявам се, че това дете ще се възвърне и случилото се ще бъде урок за родителите. В никакъв случай не става въпрос за лишаване на дете. Родителите са поискали да получат психическа поддръжка ", изясни министърът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР