Не приемам с българско оръжие по един или друг начин

...
Не приемам с българско оръжие по един или друг начин
Коментари Харесай

Румен Радев: Всички важни позиции на България по дневния ред на ЕС срещат разбиране от нашия стратегически партньор Германия

Не одобрявам с българско оръжие по един или различен метод да се убиват българи, а користните апели на някои наши политици за експорт на оръжие за Украйна да се опаковат като честен дълг, съобщи президентът пред публицисти

Всички значими позиции на България в границите на дневния ред на Европейски Съюз срещат схващане от нашия стратегически сътрудник Германия. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в Берлин. Държавният глава е на посещаване във Федерална Република Германия по покана на своя сътрудник Франк-Валтер Щайнмайер. Двамата организираха среща на „ четири очи “ в президентския замък „ Белвю “ в Берлин. След това българският президент беседва и с канцлера на Германия Олаф Шолц във Федералното канцлерство. Срещата на „ четири очи “ сред двамата продължи повече от час.

Във фокуса на диалозите бяха двустранните връзки сред България и Германия, задълбочаването на икономическото и капиталовото съдействие, тематики от дневния ред на Европейския съюз, диверсификацията на енергийните доставки, подсилване на сигурността на Европа в подтекста на войната в Украйна и европейската вероятност на страните от Западните Балкани.

Диалогът на най-високо политическо равнище сред България и Германия е значим за ефикасното ни съдействие и за по този начин нужните общи позиции в границите на Европейски Съюз, акцентира българският президент. Той уточни, че е належащо търсене на общи, най-изгодни за двете страни решения предвид на спрените доставки на природен газ от Русия. По думите на президента, с цел да се реализира действителна и устойчива диверсификация в доставките на природен газ, ще бъде нужно време и старания за създаване на нужната инфраструктура, както и сключването на нови контракти. Румен Радев съобщи, че Германия схваща и поддържа настояването на България за даване на дерогацията във връзка с вноса на нефт.

Аргументираната българска позиция във връзка с Република Северна Македония също среща схващане, стана ясно от думите на президента Румен Радев. Той акцентира също по този начин, че не трябва да се позволява в границите на европейските институции да набира мощ наклонността националната ни позиция по тематиката да става пленник на спора в Украйна. „ Удивително е по какъв начин Европа, която се трансформира в образец за останалия свят във връзка с демокрацията и човешките права, на приемливост и устойчивост към езика на омразата, е подготвена да загърби тези свои правила и полезности “, уточни президентът и предизвести, че легитимацията на идеологеми от някогашна Югославия и комунистическия интернационал ще има дълготрайни неподходящи последствия за Европейския съюз. „ Като виновен член на Европейски Съюз България би трябвало да интегрира сътрудници, а не проблеми в съюза “, сподели още президентът.

Във връзка с разискваната по време на диалозите тематика за войната в Украйна президентът уточни, че е належащо да се търси решение за допустимо най-бързо преустановяване на спора в Украйна, тъй като всеки ден от тази война е загуба освен за Украйна и за Русия, а и загуба за цяла Европа. „ Трябва да е ясно, че България е част от всички европейски решения и решенията на НАТО във връзка с Украйна. Но там няма императив за даване на оръжие “, акцентира президентът.

По думите на президента страната ни не би трябвало да позволява „ користните апели на някои наши политици да предоставим безусловно оръжие за Украйна да се опаковат като някакъв честен дълг на България “. „ Нека не забравяме, ще припомня още един път, ние имаме голяма историческа диаспора. Тя е ситуирана тъкмо в зоната на спора. Аз не желая с българско оръжие по един или различен метод да се убиват българи. Това е неприемливо “, акцентира още Румен Радев.

Държавният глава още веднъж напомни, че апелите за мир във връзка с войната в Украйна непрестанно понижават, а залогът към този момент е победа непременно, без значение от пролятата кръв, без значение от разрушенията и без значение от жертвите.

В отговор на въпрос за оповестените от държавното управление антиинфлационни ограничения президентът уточни, че това е дълго чакано от бизнеса решение. Румен Радев съобщи също по този начин, че от дълго време приканва за отворен градивен разговор, дълготрайни решения, превъзмогване на енергийната, икономическа и обществена рецесия, за предвидимост във връзка с бизнеса и жителите. „ Решенията би трябвало да бъдат вследствие на ангажирана политика, а не под натиска на улицата и евентуални митинги “, съобщи още президентът и добави, че българското общество продължава да чака ясна енергийна тактика и дълготрайни ограничения.

По-рано денем президентът се срещна и с кмета на Берлин Франциска Гифай. По време на диалога бе регистрирано, че и София, и Берлин се стремят да развиват своята стопанска система в сходни области като IT бранша, стартъпи, нововъведения и туризъм. Българският държавен глава открои опцията за усилване на партньорството сред локалните управляващи в региона на градоустройството и социализирането на градската среда. Обсъдени бяха и напъните на институциите в двете страни за настаняване и интеграция на бежанците от спора в Украйна, както и за интеграцията на ромската общественост.

Двустранният стокообмен от съвсем 10 милиарда евро и над 5000-те немски компании в България са отчетливи знаци за значимостта на българо-германското икономическо съдействие, уточни Румен Радев по време на Германско-българския стопански конгрес, който се състоя в Дома на немската промишленост в Берлин. Държавният глава акцентира, че страната ни има упоритостта да развива икономическите си връзки с Германия в сфери с все по-висока добавена стойност. Като перспективни области Румен Радев открои машиностроенето и автомобилостроенето, електрониката, високите технологии. Представителите на немския бизнес показаха от своя страна, че са вложили над 3 милиарда евро в България и до момента са разкрити съвсем 60 000 работни места. Те приканиха и за повече информация за опциите за стопански партньорства с България

В делегацията на българския държавен глава са включени представители на управленията на национално представителните работодателски организации в България, както и управлението на най-голямата икономическа зона на Балканите „ Тракия “. В състава на делегацията са също и представители на бизнеса с към този момент открити партньорства в Германия, в региона на различните енергийни източници.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР