„Не приемам българската декларация, а ако в разговорите с България

...
„Не приемам българската декларация, а ако в разговорите с България
Коментари Харесай

Зоран Заев: „Не“ на българската декларация, „да“ на португалския план

„ Не одобрявам българската декларация, а в случай че в диалозите с България на масата за македонският език и еднаквост, ние няма да участваме в тези диалози и аз ясно споделих това на европейските страни “. Така отговори Зоран Заев на обвиняванията на ВМРО-ДПМНЕ, че през последните дни води секрети договаряния с България, на които Скопие се е съгласило настояванията от Декларацията на българския парламент от 2019 година да влязат в преговорната рамка за договарянията с Европейски Съюз, написа скопското издание.

По-рано опозиционният водач Християн Мицковски упрекна премиера във „ Facebook “, че „ готви изменничество на националните ползи “ и прикани за митинги, а през вчерашния ден депутатът Антонио Милошоски добави, че специфичният делегат Владо Бучковски е обсъждал в София през последните три дни, че „ Скопие ще подпише анекс или друга форма на гаранция, която ще значи приемане на анахроничните позиции, гласувани в декларацията на българския парламент “.

„ Не одобрявам българската декларация. В София се обсъждаше португалското предложение, чието решение е удобно и за двете страни. Радвам се, че предлагането е такова, само че без прекалено много упования, тъй като България в този момент има служебно държавно управление. Ние не приказваме за анекс или ново съглашение, ние имаме съглашението за добросъседство. Изискват се формулировки за рамката за договаряния, за която решенията взима Европейският съвет, а не България. Смятаме, че португалското предложение е добра основа и би трябвало да дадем късмет на процеса. За нас е значимо целият Европейски Съюз да разбере, че македонският език и еднаквост са неприкосновени и ние не преговаряме за тях. И в Брюксел също декларирахме, че няма да преговаряме за това “, съобщи Заев.

Той добави, че способените министри поддържат ежедневна връзка с българските си сътрудници и че чака среща със служебния министър председател Стефан Янев. Той още веднъж прикани България да поддържа Скопие по европейския път, а целият Съюз да съблюдава думата си и да отвори договаряния с югозападната ни съседка.

По отношение на апелите от опозицията Заев съобщи, че държанието им е безконтролно.

„ Те не носят положително за страната със статусите си във „ Facebook “ и обществените си мнения. Грижата за бъдещето е обща. Те имат португалското предложение и се веселя, че не го разясняват в детайли. В това предложение няма нищо, което да заплаши интереса ни, а единствено подсигурява бъдещето ни “, продължи македонският министър председател.

Същевременно коментар по тематиката за договарянията със София направи и външният министър на югозападната ни съседка Буяр Османи.

„ Опитваме се да аргументираме тези правила пред България и нашите другари. Справедливостта е единствено един от правилата, само че има доста. Във всички талази на разширението на Европейски Съюз имаше опити да се наложат двустранни въпроси, да се забави процесът, само че Съюзът постоянно е излизал по-силен и постоянно е успявал. Направи го като зачиташе правилата “, съобщи Османи пред „ ТВ 24 “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР