„Не превръщайте окръжаващата ни среда в обезкуражаваща!“. Този призив от

...
„Не превръщайте окръжаващата ни среда в обезкуражаваща!“. Този призив от
Коментари Харесай

Всяка дюна паркинг, всеки плаж - площад!

„ Не превръщайте окръжаващата ни среда в обезкуражаваща! “. Този апел от незнаен създател в последно време става все по-актуален. Особено откакто информациите за настъплението на багерите по черноморското ни крайбрежие стартират да засечват даже известията за развиването на пандемията у нас.

Това е и повода тези дни радетелите за запазване на природата в България да обвържат обичайното посрещане на слънцето на 1 юли с самодейността “Джулай за Натура 2000 - с цел да имаме къде да посрещаме изгрева!”, което беше проведено с поддръжката на организациите Коалиция “За да остане природа в България” и “Зелени закони”.

“Джулай си е и наша българска традиция - някъде по морето да посрещнеш изгрева и да се радваш на свободата,на слънцето и природата. Нека тази година всеки от нас, където и да сме да кажем и да покажем, че желаеме да остане природа - незастроена, чиста, дива и жива “, приканиха уредниците.

Седмици наред природозащитници от разнообразни организации провеждат шествия и митинги против плануваните промени в Закона за биологичното многообразие и за същинско запазване на Натура 2000, да не се разрешават безразборни градежи. Подплашени от нестихващите кавги към ръководството в страната законотворците от ГЕРБ отдръпнаха част от предложенията за промени. Опозицията пък изиска законът да не се трансформира въобще. В навечерието на Джулая - на 30 юни парламентарната Комисия за околната среда и водите провежда кръгла маса, с концепцията да се чуел гласът и на същинските природозащитни организации.

Но до момента в който в коридорите на властта пазарлъците към закона вървят с цялостна мощ, на доста места по морското ни крайбрежие не престават да леят бетон, а булдозерите изгребват плажната растителност.

Един подобен образец е

„ изгребването “ на няколко квадратни километра с дюни

от Резово до Дуранкулак, които необичайно за какво не са нанесени на картите. Това е открило изследване на “Зелени закони”, което накара екипът на сдружението дружно с учени да се насочи на задача по Черноморието под надпис "По следите на “невидимите” дюни”. Целта беше да се ревизира каква част от дюните по крайбрежието не са включени в кадастъра. Резултатът се оказал поразителен - по цялото крайбрежие - от община Царево- на юг, до община Шабла - на север, има дюни, които не са „ пропуснати “ в кадастралните карти на съответните обитаеми места, оповестяват природозащитниците.

Тези „ пропуски “ надали са инцидентни, като се има предивд, че съгласно Конституцията и законите на страната дюните са изключителна държавна благосъстоятелност и те не могат да бъдат приватизирани, нито увреждани по какъвто и да било метод.

Но защото част от тези, които са разкрили зелените специалисти не са картирани се оказало, че са частна благосъстоятелност. А тези случаи не са един и два. Такива са открити към къмпинг “Градина”, други са " притиснати " към към този момент застроени някогашни дюни в Несебър или пък са разорани и се третират като дивечови ниви, какъвто е казусът в региона на Камчия.

В тази „ поредност от неточности “

попадат действително незащитените от сходна орис естествени забележителности в местността "Алепу ",в райна на Шабла, на Дуранкулак и Крапец, оповестяват от сдружението.

Но както се откри неведнъж през годините тези „ случайности “ надали са инцидентни. Преди дни възмутени туристи оповестиха, че плаж "Робинзон ", който се намира пред хотелския комплекс "Падарайз бийч " е...бетониран съвсем до морската вода.

Както хотелът, по този начин и плажът тук са под опеката на хотелиера Венелин Ташев. Преди няколко години той се снабди с хотела, който беше част от наследството на вдовицата на боса на „ Мултигруп “ Илия Павлов - Дарина. Грандиозен ремонт трансформира позапуснатия след гибелта на Павлов парцел в първокласния петзвезден през днешния ден "Парадайс бийч ".Луксозният комплекс беше открит единствено година преди разстрела на шефа на "Мултигруп " - през 2002 година, само че след гибелта му последователно стартира да губи блясъка си.

Самият Венелин Ташев е общински консултант в Несебър и е притежател на още два хотела - комплексите "Мариета Палас " в центъра на Несебър и "Котва " – ситуиран до входа на Слънчев бряг. Името му нашумя след опита за нападение против него на 10 февруари 1997 година, само че то по този начин и остана неразкрито. Познавачи на бизнеса по морето го дефинираха като щрих от войната за преразпределяне на зоните на въздействие в Слънчев бряг.

Хората му обясниха сегашните си дейности с претекста, че бетонът е бил излят, с цел да бъде укрепена подпорна стена. Това се наложило след стихия, която унищожила плажната линия и по нея останали единствено камъни...

Наскоро различен сходен случай

влуди бранителите на природата.

Беше изработен следващ опит за нови градежи в предпазената околност към Иракли. Екоактивисти сигнализираха, че повече от декар от терена над екоплажа е изравнен и в гората е почнало ограждане на местността. Оказа се, че парцелите са частни и за тях има капиталово предложение за създаване на къмпинг. След намесата на екоинспекцията в Бургас, „ самодейността “ беше спряна. (Но докога ли?)

Мераците за строителството в района от години не стихват, изключително откакто преди година бе построено ваканционно населено място и зад плажа „ Вая “. Въпреки тогавашния скандал, в края на предходната година, се появява ново капиталово желание на компании, свързани със същите хора, които към този момент бяха вдигнали комплекса.Инвеститорът е компанията „ Дарс Инвест “, благосъстоятелност на Иван Добринов Иванов. Едноличен притежател на капитала ѝ е “Емона 2000 “, която е владеене на татко му - предприемачът Добрин Иванов. Тя е и другият вложител в региона. А съответното предложение е за къмпинг, ситуиран в два поземлени парцела. Те са в землището на несебърското село Емона. Уведомлението е импортирано в Община Несебър и е резюлирано при започване на февруари. Намерението на вложителя е било да бъде построен къмпинг с една звезда за туристи с каравани и палатки, с паркоместа. Тъй като в местността няма опция за създаване на ВиК система, концепцията на компанията е била да се доставят химически тоалетни, мобилни писоари и умивалници, диспенсъри и мобилни танкове за чиста и за отпадъчна вода.

От Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас, обаче са безапелационни - двата имота попадат в две предпазени зони от Натура 2000 - „ Емине – Иракли “ - за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна и зона „ Емине “ - за запазване на дивите птици. Забранителният режим на зоната за птиците обаче, не разрешава курортно и вилно строителство до влизането в действие на нов Общ организационен проект на Несебър или до неговото изменение. Инвестиционното желание е неприемливо, показва в своето решение бургаската екоинспекция.

Едва ли обаче вложителите ще се примирят с тези констатации и както демонстрира практиката у нас, те сигурно ще „ намерят път към сърцето " на някой, който да позволи казуса, в случай че не в този момент – малко по-късно.

Тези и още десетки случаи не престават да бунят духовете изключително на природолюбителите, само че в множеството случаи, тези от които зависи да се вслушат в апелите им и да решат този тип проблеми един път вечно остават "незаинтересовани ". А у нас от дълго време е известно, че лакомията без проблеми съумява да задуши мисълта за бъдещето.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР