Не предвиждам промяна в размера на местните данъци и такси.

...
Не предвиждам промяна в размера на местните данъци и такси.
Коментари Харесай

Кметът на Плевен няма да променя размера на местните данъци и такси

„ Не планувам смяна в размера на локалните налози и такси. Разчетите, които сме създали в предните 4 години, демонстрират, че на този стадий тя не е наложителна. Такава смяна не може да бъде правена случайно. Тя би трябвало да се прави след разискване, след авансово разяснение на възможна нужда от нея и след сондиране на публичното мнение. “ Това сподели през днешния ден плевенският кмет Георг Спартански на седмичната оперативка на общинското управление.
Той добави, че преди 4 години, при започване на първия му мандат, е бил поправен размерът на локалната такса битови боклуци. Това се наложило, тъй като кметът заварил от предходната администрация над 1,6 млн. лева неизплатени към компаниите по почистването в общината.
„ Миналата година имаше недоволства, свързани с новия метод, по който се определяше така наречен пътен налог. Там бяха вкарани коефициенти, които не ние, а законодателят дефинира за съответните категории. Те също са в границите на от до и в последна сметка решението на Общинския съвет е такова, каквото е. Мисля, че би трябвало по-глобално да разгледаме опциите на българските общини да се самофинансират за огромна част от дейностите си. Да се направи разбор и той да се разиска с централната власт като се реализира нужният компромис сред упованията на локалните управляващи към централната и назад “, сподели още градоначалникът.
Според него е явно, че сега не може да се приказва за огромна финансова автономия на локалните управляващи. Това принуждава общините за всеки по-голям план или да чакат европейско финансиране, или да си обезпечават локални доходи, което е мъчно с лимитирана приходна база, или да чакат на целеви държавни дотации, които не могат да стигнат до всичките 265 общини.
„ Трябва да има рационален баланс сред локалните налози, които се дефинират с решения на локалните парламенти, и тази финансова децентрализация, за която приказваме и която планува част от приходите от налог общ приход, от налозите на компаниите и други да остават там, където се създават. Такова е упованието на българските общини. Сега на 100 лева събран налог на територията на България 3 лева отиват в съответната община, останалите 97 лева отиват централизирано – това не е моя статистика. Трябва да има по-справедливо и по-балансирано систематизиране на налозите. Коректността изисква да кажа, че ние по места би трябвало да престанем да разчитаме единствено на централната власт. В последна сметка, живеем по този начин, както си го създадем “, сподели още Георг Спартански.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР