Не повярвах на очите си още като видях. Беше позвънил

...
Не повярвах на очите си още като видях. Беше позвънил
Коментари Харесай

Филия за всеки, ама без мас

Не повярвах на очите си още като видях. Беше позвънил на вратата на къщата ми, беше влезнал и беше изискал чаша вода.

- Господин министър – рекох му, – вие ли сте!

Той изтощено кимна:

- Аз съм! Премиерът е наредил незабавно да отговаряме на всеки, който има забележки към държавното управление, към властта или персонално към него. Задължени сме да се намесваме персонално и персонално, тъй като към този момент не може да разчитаме на нисшия личен състав.

- Много е нисш, по този начин ли? – попитах.

- Да – вика министърът, – а ти си отговорен, тъй като доста приказваш!

- Сериозно ли? – запитвам го. – Едното говорене ни остана и за това ли към този момент ни държите сметка?

Министърът вика:

- За всичко държим сметка! Това ни е работата!

- Глупости на търкалета! – споделям му. – Работата ви, доколкото съм чел в книгите, е да управлявате страната и да се грижите за народа.

- Че има ли такива книги някъде? – пита министърът.

- Защо – крещя му, – вие по други книги ли управлявате страната?

- Ние – споделя министърът – не управляваме, а изпълняваме нарежданията на премиера. Друго няма.

- Тези нареждания не са ли ръководство, не е ли това машината на властта? – запитвам го.

- Нямам визия! – подвига плещи министърът. – Ние просто изпълняваме хрумванията на министър-председателя. А те са доста променливи. Или пък се повтарят до погнуса. За проект или стратегия на ръководството – аз не знам да има такова нещо, не съм чул и дума.

- Е, добре, по какъв начин работите въобще? – запитвам го.

- Основните неща се повтарят, те са известни. През януари си приказваме за огромното снегопочистване на страната. Как няма да оставим човек под снега, нито пък снежинка във въздуха. През февруари - пускаме в употреба газов хъб. Март – влизаме в еврозоната. Май – нов авто цех. Когато се наложи – през септември отново отваряме различен авто цех у нас. Октомври – цех за нови локомотиви и вагони, че в този момент ще стартираме да развиваме и релсовия път. През декември – отново пускаме същия газов хъб. И по този начин – безспир.

И продължава.

- Всичко това е щедро гарнирано с служител на реда във всяко село, денонощна борба с корупцията, електронно държавно управление, по-високи пенсии и заплати.

- Гледай – крещя му, – на всички към този момент им додея от празни приказки и остарели лафове, дори и на вас.

- Ето за това – вика министърът, – аз съм тука. Ти непрестанно се изказваш от името на народа и все против премиера. Да знаеш, че ние всичко знаем! Време е да спреш!

- Ама ти – крещя му – си пристигнал да ми затвориш устата, а не да ми даваш отговори! Такава ли е волята премиерска?

- Волята премиерска – споделя министърът, – е да не се чуват недоволства, плач и забележки към него!

- Нищо неприятно не съм споделил! – пазя се аз. – Даже и ти самият се жалиш от всичките нелепости на властта.

Той не ме чува.

- Говориш – вика, – че премиерът има един блян, който желае да реализира. Филията с мехлем! Тази филия го преследва още от детството му. Иска да докара всички до такава степен да дъвчат, с цел да видят какво му е било на него! И за народа да няма друго на трапезата му с изключение на филия с мехлем и захар!

- Не единствено това  – продължава министърът, – ти минаваш всевъзможни граници и приказваш, че за народа няма да има даже мехлем на филията, щото маста ще е ъгъл. Държавата към този момент е изтребила едрия и дребния добитък, няма кози, прасета, кокошки и патки, нищо не е останало. За народа ще има единствено една суха филийка! Казал си бил, че премиерът обича джипа си повече от народа!

- Стига, бе! – крещя му аз. – Народът, признавам го, обича премиера си, има вяра му и му е другар, а министър председателят май-май го послъгва.

Министърът подвигна изтощено плещи.

- Разбира се, че министър председателят ще лъже приятелите си, те другите в никакъв случай няма да му повярват. И по този начин е почтено.

Признавам – за това не бях помислил.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР