Не получаваме руски газ чрез посредници. Ако Борисов има документи

...
Не получаваме руски газ чрез посредници. Ако Борисов има документи
Коментари Харесай

Асен Василев: Не получаваме руски газ чрез посредници

Не получаваме съветски газ посредством медиатори. Ако Борисов има документи да ги покаже. Това съобщи пред бТВ някогашният министър на финансите Асен Василев.

Относно това дали в този момент България получава съветски газ, Василев отговори, че „ Булгаргаз “ би трябвало да даде отговор. „ Доколкото знам за последните месеци газ от „ Газпром “ не се е изпращал, това което знам е, че ние всеки ден сме си изпращали поръчката и на идващия ден не сме получавали количествата.

Това е процедура, която наложихме още когато ни беше спряна доставката, с цел да може до края на годината, когато изтече договорът, ние да сме си изпълнили клаузите, които би трябвало да осъществим, след което можем да предприемем арбитражните дейности за това, че отсрещната страна не си е изпълнила отговорностите “, акцентира още Василев и добави, че възможностите за триумф на България след арбитражните дейности са огромни, защото не тя е нарушила контракта.

Относно изказванията на някогашния енергиен министър Александър Николов, че държавното управление е оказвало напън върху неговата работа, Асен Василев, отхвърли отбелязвайки, че през цялото му ръководство Николов самичък е направлявал енергийния бранш, даже и го е заявявал обществено по малкия екран.

По мотив думите на президента Радев, че държавното управление „ Петков “ оставя енергетиката в безпорядък, Асен Василев отговори, че когато „ Газпром “ е спрял да извършва доставките, не е имало ограничавания на потребителите. „ Започнахме да получаваме цялостното контрактувано количество азерски газ- 1 милиарда куб. м, Чирен продължава да се цялостни даже е на път да се изпълни с 10% повече, в сравнение с беше предходната година при започване на отоплителния сезон, и във финалните дни на държавното управление успяхме да договорим 7 карго кораба за доставка на полутечен газ, които да бъдат до края на март “, сподели Василев.

Ние заварихме азерския газ на 30%, сега получаваме цялостното количество газ. Тези 30% ги получаваме на понижена цена уговорена в контракта, а останалите 70% се получават на цената на съветския газ, като ще се понижи цената, откакто се издаде Акт-16 на българо-гръцката връзка, съобщи още Асен Василев, като добави, че до края на август трябваше интерконекторът да получи Акт-16, а въпросите за какво това не се случва са към новия длъжностен енергиен министър. „ Относно незавършените строителни работи по интерконектора, при изискване че Акт-14 е подготвен, не би трябвало под някаква форма тези детайлности да бъдат огромен проблем “, разяснява още той.

„ Относно 7-те танкера за доставка на полутечен газ сме споделили, че за първите две карга са обезпечени слотове, а за останалите гръцкият министър сподели, че в случай че България изиска ще се обезпечат слотове и за останалите кораби. Отново за какво това не се случва, отговор би трябвало да даде новият длъжностен енергиен министър “, акцентира още Асен Василев. Бившият вицепремиер и финансов министър посочи, че в случай че до 19-ти август не се вземе решение за корабите, то различен ще подписа договорката.

По мотив идните избори, Василев сподели, че до момента в който Борисов управлява ГЕРБ не е допустима коалиция с него. Няма по какъв начин до момента в който Борисов, който провежда система за отклонение на обществен запас, да се приказва за коалиция с него, добави още той.

Мисля, че ще сме първа политическа мощ, борим се за 121 гласа, които да създадат коалиция против това парите на българските жители да отидат в кюлчета и шкафчета, сподели Василев. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР