Не подценявайте историята и не търгувайте с правата на братята

...
Не подценявайте историята и не търгувайте с правата на братята
Коментари Харесай

Ангел Джамбазки с отворено писмо към Кирил Петков преди визитата му в Скопие

Не подценявайте историята и не търгувайте с правата на братята ни в Македония
„ Не подценявайте историята и не търгувайте с правата на братята ни в Македония. Направете референдум. Имате пълномощията “.

С това обръщение се обръща към министър-председателя Кирил Петков българският представител в Екологичен потенциал и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки. Предстои посещаване на българския министър-председател в Република Северна Македония, откакто изтече неговата карантина и здравословното му положение го разрешава. Посещението на Петков в столицата на районен съд Македония съответствува с тридесетата годишнина от оповестяването на независимостта на страната.

„ Напомням, че тази самостоятелност беше на процедура обезпечена и предпазена от Република България “, акцентира Джамбазки и напомня кървавата Коледа преди 77 година, когато на 6 и 7 януари са избити десетки хиляди българи.

На тези дати, на които по остарелия календар в Македония се честват Бъдни вечер и Рождество, през 1945 година югославските управляващи провеждат едновременния арест и изтезания на десетки хиляди български учители, свещеници, търговци, чиновници, общественици и впрочем. Те са разстреляни без съд и присъда и са заровени в анонимни всеобщи гробове. Единственото им „ закононарушение “ е, че са българи, напомня заместник-председателят на Вътрешна македонска революционна организация.

„ Не е неприятно да си припомните тези обстоятелства, когато срещнете необятните усмивки на управляващите в Скопие. Трябва да знаете, че тези усмивки са подправени и лицемерни. Те целят да Ви заблудят в „ положителната воля “ на скопските управляващи. Такава благосклонност няма. Не е имало и няма скоро да има. Властта в Скопие, която и да е тя, има една единствена тактичност във връзка с България. Това е тактиката на изчакването, на тупането на топката, на даването на огромни, само че пък празни обещания. На заблудата. Това е елементарна сметка “, обръща също внимание на министър-председателя българският евродепутат и предизвестява:

„ Уважаеми господин министър-председател, знаем, че посолствата, сътрудниците, НПО-тата бързат да стартират договарянията и оказват напън върху Вас. Всяко оттегляне от сегашната българска позиция ще бъде признато и обсъждано от българското общество като национално изменничество “.

Поради изброените обстоятелства Ангел Джамбазки приканва Кирил Петков да употребява пълномощията си и да направи референдум, с цел да бъде официализирано и мнението на българския народ за участието на районен съд Македония в Европейски Съюз.

Прилагаме формалното писмо на Ангел Джамбазки:

ДО Г-Н КИРИЛ ПЕТКОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Предстои Ви посещаване в Република Северна Македония, откакто изтече карантината и здравословното Ви положение го разрешава. Посланията, политическото държание и отстояването на националния интерес в подобен знаков миг са от извънредно значение за България.

Посещението Ви в Република Северна Македония съответствува с тридесетата годишнина от оповестяването на независимостта на страната.

Напомням, че тази самостоятелност беше на процедура обезпечена и предпазена от Република България.

Припомням Ви, че на 6 против 7 януари тази година се навършват 77 години от началото на проведения геноцид, гнет и гонения против македонските българи. На тези дати, на които по остарелия календар в Македония се честват Бъдни вечер и Рождество, през 1945 година югославските управляващи провеждат едновременния арест и изтезания на десетки хиляди български учители, свещеници, търговци, чиновници, общественици и впрочем. Те са разстреляни, без съд и присъда, и са заровени в анонимни всеобщи гробове.

Единственото им „ закононарушение “ е, че са българи. Че имат българско национално съзнание. Имотите им са отнети незаконно и без правно съображение, а фамилиите им разселени, заточени, затворени по концентрационни лагери. Тези избити български мъченици към момента не са оправдани. Гробовете им са незнайни. Близките им са преследвани и до ден сегашен. Тормозът продължава и до ден сегашен. Да си българин в Македония към момента е закононарушение. На българите в Македония през днешния ден се отхвърлят правото на национално самоопределяне и съзнание, на сдружаване, на политическо посланичество. Днес.

Уважаеми господин министър-председател, може би историята не е изключително значима за Вас, само че най-малко правата на индивида би трябвало да са. Обаче закононарушенията, които Ви описах, не са осъдени. Не са наказани. Собствеността на наследниците не е възобновена. Властите в Скопие не са изразили и дума страдание към наследниците и оживелите. Това закононарушение против човечеството към момента е скрито. То е една огромна мръсна югославска загадка.

Не е неприятно да си припомните тези обстоятелства, когато срещнете необятните усмивки на управляващите в Скопие. Трябва да знаете, че тези усмивки са подправени и лицемерни. Те целят да Ви заблудят в „ положителната воля “ на скопските управляващи. Такава благосклонност няма. Не е имало и няма скоро да има. Властта в Скопие, която и да е тя, има една единствена тактичност във връзка с България. Това е тактиката на изчакването, на тупането на топката, на даването на огромни, само че пък празни обещания. На заблудата. Това е елементарна сметка.

Целта им е да изчакат, без да вършат никакви действителни стъпки, до момента в който стартират договарянията за участие с Европейски Съюз и да разчитат на западния напън, с цел да добутат до пълноправно участие на районен съд Македония в Европейски Съюз. Властта в Скопие има дълбоки антибългарски корени. Повече от половин век Скопие построява еднаквост на антибългарска основа. Затова продължава и държавноорганизираният език на омразата против България. Затова продължава унищожаването на българското културно историческо завещание, българските гробове, българските монументи в районен съд Македония.

Господин министър-председател, когато отидете в Скопие ще чуете доста обещания. Витиевати. Ентусиазирани. Бодряшки. Евроатлантически. Тези обещания ще се дадат, с цел да не се изпълнят. И няма да се изпълнят. Тези обещания целят да отстъпим и да дадем единодушие за първата междуправителствена конференция и за начало на договарянията на районен съд Македония в Европейски Съюз, а по-късно нещата ще си продължат по остаряло му. Откриването на самолетна линия сред София и Скопие, която тихичко да бъде закрита след 6 месеца или година не взема решение проблемите, които имат македонските жители с българско национално съзнание. Може да Ви се коства добър имиджов ход, само че не е.

Уважаеми господин министър-председател, знаем, че посолствата, сътрудниците, НПО-тата бързат да стартират договарянията и оказват напън върху Вас. Вероятно Ви поучават, че отстъплението от българската позиция би трябвало да се направи допустимо най-бързо, с цел да може абсурдът да се не помни в следствие и да нанесе имиджови и електорални вреди на ръководството Ви. Нека това не Ви заблуждава. Всяко оттегляне от сегашната българска позиция ще бъде признато и обсъждано от българското общество като национално изменничество.

Когато отидете в Скопие, срещнете се първо с представителите на организациите на македонските българи и чуйте първо тях. Ако не знаете кои са те, питайте, ще Ви свържем. Така ще научите горчиви истини от първа ръка, които няма да чуете на лустросаните и лицемерни публични обеди и вечери.

Уважаеми господин министър-председател, най-хубавото решение по тази тематика е българската позиция да бъде доказана на народен референдум. Именно по този начин изискванията България да се съгласи за началото на договарянията сред районен съд Македония и Европейски Съюз ще бъдат избрани от българските жители.

Имате лостовете да го организирате. Ако не го извършите, ще го организираме ние. Дотогава Ви поучавам настоятелно да не вършиме каквито и да е било отстъпки или взаимни отстъпки. Те ще увредят тежко както българския народен интерес, правата и законните ползи на македонските българи, по този начин и личното Ви политическо бъдеще.

С почитание,

Ангел Джамбазки
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР