Не по-рано от втората половина на 2019 г. цените на

...
Не по-рано от втората половина на 2019 г. цените на
Коментари Харесай

Ето с колко поскъпнаха жилищата у нас по градове

Не по-рано от втората половина на 2019 година цените на жилищата в България ще стартират да понижават. Това предвижда ръководителят на Националното съдружие " Недвижими парцели " (НСНИ) Добромир Ганев. Той чака през актуалната година да бъдем очевидци на повишаване в София и в по-големите градове с сред 2 и 4 %. В момента се регистрира спад на цените на новото строителство, до момента в който при остарялото има растеж.

За София през първото тримесечие на тази година по отношение на същия интервал на предходната спадът в цените на ново строителство е 2,5%, а за съществуващо се следи повишаване с 13,5% и приблизително 8,3% повишаване като цяло.

В Пловдив жилищата нарастват приблизително с 12% - 8% е за ново строителство и 14% за към този момент съществуващо. Във Варна се следи 10 на 100 растеж на цените, 12% - за ново и 9% - за остаряло строителство.

В същото време за София има 50 на 100 нарастване при издадените позволения за градеж, както и 16% повишаване на започнатото ново строителство. За първи път тази година, след няколкогодишен застой, има сериозен растеж на броя на покупко-продажбите с ваканционни парцели.

През първото полугодие по отношение на същия интервал на предходната година се регистрира нарастване: в Поморие и в Разлог с по 20%, Несебър – 16%, Балчик – 12%, Царево – 9%. Само в община Бяла има спад. Това евентуално се дължи на намалените стойности на офертите за продажба и на вторичния пазар, а не толкоз на появяването на нови купувачи от чужбина, разяснява Добромир Ганев.

Според специалиста няма учредения да се счита, че в този момент на пазара на парцели в страна има някакъв балон, макар че към този момент три години и половина цените порастват и за този интервал са се нараснали сред 25 и 27 на 100 в София, Пловдив, Варна и Стара Загора. Ганев предвижда, че предстоящото кандидатстване и влизане на България в еврозоната ще има позитивен резултат за стопанската система и имотния пазар в страната.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР