Не по-малко от 50% от приходите на лечебните заведения, включително

...
Не по-малко от 50% от приходите на лечебните заведения, включително
Коментари Харесай

До 50% от приходите на болниците ще отиват за заплати на медиците

Не по-малко от 50% от приходите на лечебните заведения, в това число и в частните лечебни заведения, ще бъдат ориентирани за работни заплати. Съотношението на възнагражденията сред доктор и здравна сестра ще бъде 1,6 към 1. Това е записано в Националния рамков контракт за интервала 2020 - 2022 година, който беше подписан през днешния ден. Спазването на разпоредбите, записани в документа, ще се ревизира от Изпълнителна организация „ Медицински контрол “. 

„ В взаимозависимост от приходите на лечебните заведения това съответствие ще дава разнообразни като суми заплати надлежно за доктор и здравна сестра. Съдейки по приходите в държавните лечебни заведения, към 90% от тях са покрили началните заплати по Колективен трудов контракт от 900 лева за здравна сестра “, посочи здравният министър Кирил Ананиев. 

Националният рамков контракт планува още да се усилят цените на 251 клинични пътеки и 7 процедури приблизително с 14%. Намалени са размерите със 7 на 100. Лекари без компетентност ще имат право да правят действия под наблюдението на доктор със компетентност. При надвишаване на регулативния стандарт, който е избран за профилактика на общопрактикуващия доктор, няма да се постановат санкции и той няма да бъде лимитиран.

Отпадат и регулацииите и за проучвания при профилактика. Чрез рамковия контракт ще се усилят приблизително с 18% цените на медико-диагностичните действия, със 7% цените в СИМП за примитивен обзор, примитивен профилактичен обзор по стратегия „ Майчино опазване на здравето “, второстепенен обзор, здравна експертиза и други

Няма да има смяна в рамковия контракт във връзка с изписването на терапиите за хронично болните пациенти. Личните лекари ще могат да вършат профилактични прегледи на пациенти, които са ги потърсили и по други мотиви.

„ В последна сметка детското опазване на здравето е приоритет и би трябвало там да бъдат ориентирани повече средства “, уточни зам.-председателят на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов. Според него за лекуването на едно дете се изискват много повече средства, старания, инсталация и отговорността е доста по-голяма.

В писмо до медиите от управлението на столичната организация на общопрактикуващите лекари предизвестиха по-рано през днешния ден, че планът за рамков контракт за следващата година основава проблеми с рецептите за медикаменти за повече от 30 дни. Няма да може да се изписват лекарства на тримесечни предписания и ще се постанова пациентите да купуват част от медикаментите си заради новите ограничавания, разясняват фамилните лекари. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР