Не по-малко от 30 души преминават през спешните отделения на

...
Не по-малко от 30 души преминават през спешните отделения на
Коментари Харесай

Десетки обгорени от джибри и зимнина пълнят болниците

Не по-малко от 30 души минават през незабавните отделения на месец с изгаряния и контузии след печене на чушки с горелки, и изгърмели буркани със зимнина, оповестява „ Монитор “.

„ Оказва се, че единствено в Клиниката по изгаряния и пластична хирургия на „ Пирогов “ за последните два месеца са лекувани тежки изгаряния от кипнало джибри за ракия.

Други 15 пациенти са от групата на така наречен „ компотаджии “, само че те са се изгорили и наранили най-много от пръснали буркани с лютеница “. Това заяви завеждащият клиниката доцент Мая Аргирова.

Като най-опасни тя уточни контузиите от изгаряния – общо 50% от всички постъпили в „ Пирогов “. От тях 30 на 100 са от газ.

През есента не малко хора употребяват газови горелки за печене на чушки, патладжани и друга зимнина.

Други пък палят синорите и стърнищата с тях без да гледат накъде духа вятърът и стават жертва на пламъка, разясни лекарката и посочи, че взривът нормално е през месеците юли и август, когато хората си чистят нивите си.

Доц. Аргирова изясни, че изгарянията от огъня на газова бутилка постоянно са тежки, защото пламъкът обгръща огромна част от тялото. В резултат раните са обширни и дълбоки.

Реанимацията на клиниката е цялостна с потърпевши при такива произшествия. 80% от всички случаи са на пациенти, обгорели от газови бутилки.

Лекарите предвиждат, че до края на ноември, когато завършва варенето на ракията, броят на изумените от казаните ще пълнят освен клиниките и отделенията по изгаряния, само че и токсикологиите.

Доц. Мая Аргирова предвижда, че случаите от кипнали джибри и лютеница и гръмнали компоти със зимнина занапред ще се усилват.

Лекарската процедура сочи, че от случаите при подготвяне на зимнина най-тежки са тези от доматени пюрета, тъй като раните даже да са на дребен периметър, са дълбоки.

Затова при такова изгаряне, би трябвало да се търси помощ и никога човек да не пробва да се лекува самичък. Първата помощ, която могат да окажат околните на потърпевшия, преди той да бъде закаран на доктор, е да създадат превръзка с охлаждащ гел, какъвто се продава и в аптеките.

Препоръчва се хората, които имат желание да варят ракия или да вършат зимнина, да се снабдят с този медикамент. Ако няма гел, изгореното място се поставя под струята на чешмата, като водата не трябва да е студена, а хладка с температура сред 8 и 23 градуса, акцентира доцент Мая Аргирова.

През есента мнозина стартират огромното чистете на килери и гаражи, изби, тавани и вкъщи. Това е времето на различен тип травми – разтърсванията, счупванията, изкълчванията и натъртванията на крака.

При рухване, въпреки и леко, се случва след часове да се появи оток. Дори да нямате счупвания и спуквания, можете да извършите няколко неща, които да го понижат. Препоръчва се на първо време контузената част да бъде вдигната на високо, да вземем за пример на възглавничка.

В никакъв случай не облепвайте и не притискайте с нищо мястото на удара, с цел да ограничите подуването. То по този начин или другояче ще се получи, само че вместо да избие на открито ще притисне контузената зона, по този начин ще понижи и притока на кръв и ще ви докара други проблеми.

Сложете лед върху потърпевшото място. От ниската температура кръвоносните съдове в охладената зона се свиват. Ледът обаче би трябвало да е завит в тънка забрадка. Никога не го поставяйте напряко върху кожата, с цел да не се получи, въпреки и леко, локално измръзване. То ще предизвика нов оток със зачервяване.

Възможно е в началото ледът да изостри болката, само че за няколко минути. След това контузената зона губи чувстителността си и болката понижава. Ледът и повдигането би трябвало да се приложат през първите 24 до 36 часа след удара.

След този интервал може да се употребява стопляне. Има и няколко значими правила за потреблението на топлината, за които доста от хората не знаят.

Ако не внимавате за тях, тя може да ви докара повече контузии, в сравнение с добър резултат. Хубаво е да се знае, че топлината не постоянно оказва помощ при травма, въпреки че при използването и основава прелестно чувство.

Когато прилагате стопляне на обещано място, кръвоносните съдове се уголемяват. Така в организма се вкарва повече О2, който подкрепя заздравителния развой. От друга страна топлината може да навреди.

Причината е, че когато съдовете се разширят дупчиците в порестата им материя се уголемяват даже до размер, през който могат да изтекат малко бели и червени кръвни телца.

След прочут интервал от време тези тела се разграждат до субстанция, която провокира неспокойствие, отичане и повече болежка. Затова при счупвания, навяхвания и удари компресът би трябвало да бъде леден.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР