Не пипайте децата!“ – това скандираха протестиращи срещу стратегията за

...
Не пипайте децата!“ – това скандираха протестиращи срещу стратегията за
Коментари Харесай

Майки от Смолян: Не пипайте децата!

„ Не пипайте децата! “ – това скандираха протестиращи против тактиката за детето в Смолян. Стотици родители и деца се събраха в късния следобяд на Новия център пред общината и регионалната администрация. Те издигнаха плакати с надписи: „ Няма да дадем децата си! “, „ Чуждите Неправителствени организации вън от БГ “, „ Да опазим фамилията “, „ Да защитим децата на България “ и други
" Ние сме срещу тактиката за детето. Това, което ни смущава е, че се финансира от страна с доста неприятни практики в обществената грижа за децата. В Норвегия се лишават деца без право на родителя да апелира от обществените служби и се слагат в фамилии, които биват подпомагани, в случай, че може да бъде подкрепено фамилията, от което е взето детето. Това се случва и в България и без тази тактика. Би било хубаво това да се промени и да има опция да се оказва помощ на самотни майки, които отглеждат децата си, а не на приемни фамилии, на които дават по 700 лв., а на майки в усложнение се дават 300 лв. обществена помощ “, съобщи Велика Димова, майка на двегодишно дете.

„ Доколкото сме осведомени Норвегия е дала към 3 милиарда евро, с цел да може тази тактика да бъде осъществена. Това е част от сякаш подпомагането и развиването на нашата страна. Знаейки за случаите на педофилия, издевателстване над децата, ние желаеме по някакъв метод да се противопоставим. Не желаеме тактиката ни да има нищо общо с тази страна. Ние желаеме сами да решаваме за децата си “, добави младата майка. Според нея в фамилии, в които фактически има принуждение, страната би трябвало да се намеси.
„ Но ние сме изгубили вярата в страната, че работи и че може по някакъв метод да бъде съответна и да помогне даже да има същински проблем, тъй като обществените служащи са неспособни, некадърни са и не могат да разпознават случаите, тотално некомпетентни за мен са безусловно всички органи в тази страна “, сподели още Велика Димова.

Според нея тази тактика е последната капка, която е преляла чашата на търпението и по тази причина толкоз доста хора са на митинга. „ Аз нямам дете, само че за в бъдеще ще имам и не желая да пребивавам в страна, която лишава родителите от правото да отглеждат вярно децата си. Това съгласно мен е неправилно. Според мен тази тактика е една огромна мафия против народа в България. Като желаят да ни лишат от всевъзможни права и родителите, и като цяло народа “, сподели Весела Михайлова. „ Аз съм срещу да нахлуват такива нелепости в страната ни, взети от непознати страни, където хората са с друг метод на мислене и не желая да подражаваме. Не желая да подражаваме на други страни. Ние сме в България, българи сме и се борим за правата си и правата на нашите деца, с цел да останат в България “, добави тя.
На митинга пристигна и ръководителят на здравната комисия в Народното събрание доктор Даниела Дариткова, която е и началник на парламентарната група на ГЕРБ. Тя изясни на група дами, че тактиката за детето е оттеглена и не се преглежда. В късата полемика с протестиращите й бе казано също, че митингът е ориентиран и против промени в Закона за детето, които слагат в риск децата от естествените фамилии.
„ Това е безусловно подправена вест. Няма смяна в Закона за детето. Няма желание за смяна в този закон. Никой на никое място в България не е регламентирал, че ще се лишават деца. Това е една подправена вест, която през уеб страниците съумя да събере гражданското общество, което значи, че сме демократична страна и гражданското общество е живо. Само, че за какво се поддава на подправени вести - това не мога да си обясня. Социалните служби работят и се стараят да пазят ползите на децата, само че предвид на това да подкрепят техните фамилии “, съобщи доктор Дариткова.

Организаторите на митинга отхвърлиха да й дадат думата. Млада жена с мегафон поведе шествието от Новия до Стария център на Смолян, като по пътя до там скандираха „ Не пипайте децата! “.

Малко по-късно в профила си доктор Дариткова написа следното:
„ Днес в Смолян присъствах на митинг против Националната тактика за детето. Опитах се да обясня на родителите истината като депутат и да оборя всички подправени вести, които бяха представени от протестиращите. За страдание не ми беше дадена думата от уредниците на митинга. Категорично декларирам, че Националната тактика за детето е оттеглена и не следва разглеждането й след изборите , както се твърди от някои участници в митинга. Стратегията е оттеглена заради високия публичен отзив и негативно отношение към нея. Поради тази причина не е стартирано ведомствено координиране. Няма и работна група, която да приготвя план за нов Закон за протекция на детето.
Исках да заявя, че няма никаква смяна във въпросния закон и не се планува такава, която да води до лишаване на деца от родителите им. Всички други изказвания са спекулации и подправени вести, които целят да провокират безпочвен боязън измежду родителите. Няма нормативен документ и не се готви подобен план, който цели лишаване на децата от техните родители, от техните биологични фамилии. За страдание думата ми не беше чута и най-голямото отчаяние за мен е, че огромна част от присъстващите родители и техните деца са хора, които са ми се доверили като доктор. Аз безрезервно полагам старание за децата им и ми е болно, че не ми се доверяват като представител на Народното събрание. От мен те ще получат най-достоверна информация за законодателните и нормативните промени в обществената сфера “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР