Не отричаме, че сме мотивирани да влезем във форма и

Не отричаме, че сме мотивирани да влезем във форма и ...

Гъбата, която едва ли не лекува всичко.


Не отричаме, че сме мотивирани да влезем във форма и да се почистим от токсините. Затова и често се ровим в интернет за различни полезни храни, които да включим в диетата си.
Медът, ежедневната му консумация и ползите за здравето
Причините да ядем мед всеки ден

Започваме от днес

Наскоро попаднахме на испанското издание Salto Al Dia, които препоръчават един бърз и лесен начин за по-добър метаболизъм в лицето на нашумелият напоследък чай от гъба комбуча. Въпреки че чаят има доста неприятен вкус, спомага за по-добра работа на стомаха и има още редица ползи за здравето. Въпреки че наричат комбуча гъба, тя по същество е плесен, образувана от множество микроорганизми.

Популярността на гъбата като едва ли не "лек за всичко" постоянно нараства. Според проучвания, направени в Русия, съставките на комбуча имат изразени антибиотични и пречистващи свойства.
Снимка 452584

Тя помага при понижен тонус, махмурлук, отслабване на паметта, затлъстяване, целулит, акне. Има благоприятен ефект за прочистване на кръвта, предотвратявaне на образуването на газове, като съдейства при проблеми с безсъние, хемороиди и предменструален синдром. Комбуча укрепва имунната система, сгъстява косата и поддържа цвета й.

Как да си направим чай от комбуча

За целта ни е необходима една гъба комбуча, захар и черен или зелен чай. След като направим запарка на черния или зеления чай, добавяме захарта и разбъркваме до пълното и ѝ разтваряне. След това трябва да оставим течността да се охлади до стайна температура (около 25ºС). Не бива да поставяме гъбата в гореща вода, защото умира, а с нея и ценните ѝ качества.
Снимка 452583

Важно е да използваме стъклен, а не метален съд, защото се образуват киселини, които биха могли да реагират с метал. След като добавим гъбата комбуча, потопена с тъмната страна надолу, покриваме с ленена кърпа отгоре и оставяме за 8-12 дни, за да протече ферментацията.

Получената смес на готовия чай от комбуча се съхранява в хладилник и може да се приема по три пъти на ден.
Джинджифилът, ползите от него и какво се случва, когато го консумираме всеки ден
Какво се случва, ако ядем джинджифил всеки ден

Един корен - много ползи

Източник: lifestyle.bg