Не отиваме на преговорите да дадем нещо, да дадем името

...
Не отиваме на преговорите да дадем нещо, да дадем името
Коментари Харесай

Ципрас: На преговори сме, за да си вземем името Македония обратно

Не отиваме на договарянията да дадем нещо, да дадем името Македония, както настояват някои, отиваме да вземем назад нещо, което е обещано преди 70 години, съобщи гръцкият министър председател Алексис Ципрас в Солун след срещата си със солунския кмет Янис Бутарис.
Ципрас, отговаряйки на журналистически въпроси, не се спря на договарянията, които се водят в Ню Йорк, а на това, за какво Атина приема съставно име, обръщайки се към всички тези, които в Гърция упрекват държавното управление, че " то дава името Македония ".
Припомняме, че в Ню Йорк, в централата на Организация на обединените нации, завърши срещата сред министрите на външните работи на Македония и Гърция - Никола Димитров и Никос Кодзияс. Преговорите за разрешаване на разногласието за името на Македония продължиха 6 часа без необикновен резултат. От македонското министерство на външните работи оповестиха, че през днешния ден (25 май) ще има нова среща.
След срещата гръцкият министър председател бе подложен на критика от опозицията в Атина, че мълчи по тематиката.
„ Ние сме в договаряния, които са деликатни, сериозни, подхванати са стъпки напред. Продължаваме да пазиме национална позиция и когато към този момент съм в Солун, в Македония, желая да го кажа, тъй като слушам някои да споделят, че не дават името. Ние сме тук, пробвайки се да си върнем нещо, не да даваме нещо. Да вземем нещо, което преди 70 години е обещано, от други, не от нас “, сподели гръцкият министър председател, обяснявайки, че прилежащата страна и в границите на Югославия, и след разпадането ѝ употребява името Македония " без никакво друго определение ".
Ципрас счита, че името без определение " насочва към античния гръцки свят и огромното културно завещание на гръцката Македония ", а в договарянията Атина се стреми това да си го върна, нещо, което съгласно Ципрас, " не е елементарно ", съобщи БГНЕС.
„ Това е съчетаването на видимо противоположни понятия, имат държавен индивид, който 70 години се назовава Македония, а няма нищо общо с Александър Велики и с този исторически развой. Те имат славянски и албански корени и го признават. Което значи, че в случай че получим определение пред името Македония, е огромна победа и още по-голяма ще е да се договорим, че едно е нашата Македония, което идва от дългата традиция на гръцкия древен свят, а друго е тяхната традиция и техния културен знак “, сподели Ципрас и акцентира, че Гърция нито пренебрегва, нито мисли, че Македония няма обичаи или културно завещание, само че става дума за две разнообразни неща.
Гръцкият министър председател добави, че е време двете страни да съществуват дружно, да си сътрудничат и да живеят в мир в интерес на целия район.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР