Не отговарят на истината 4 от твърденията на министър Росен

...
Не отговарят на истината 4 от твърденията на министър Росен
Коментари Харесай

Проверка на фактите: 4 неверни твърдения за газа от Газпром от министър Христов

Не дават отговор на истината 4 от изказванията на министър Росен Христов за газа.

Това сочи инспекция на обстоятелствата на ".

Служебният министър на енергетиката Росен Христов посочи няколко аргумента в интерес на тезата си, че България трябва да възобнови преговорите с " Газпром " за доставка на съветски газ.

Той ги показа в четвъртък, откакто инспектира напредъка по строителството на интерконектора с Гърция.

Най-малко четири от главните му доводи съдържат погрешни изказвания, сподели инспекция на Свободна Европа.

Кой кого може да осъди по въпроса за газа

Христов сподели, че става въпрос за договаряния в границите на настоящия контракт. „ Имаме контрактувани 3 милиарда кубични метра на година [от " Газпром " ]. Задължително би трябвало да използваме 80 на 100 от тях. Без значение дали ги използваме или не, ние би трябвало да ги платим. Т.е. би трябвало да платим 2,4 милиарда кубични метра. Използвали сме 1 милиарда Ако ние не се възползваме от контракта и не изтеглим количествата, евентуално отиваме на арбитраж с евентуална алтернатива да загубим “, сподели Христов.

Това не е по този начин. Бившият вицепремиер Асен Василев нееднократно е казвал, че България не е серпантина да си желае газа, който би трябвало да получава по контракт. Проблемът е, че „ Газпром “ не го дава.

Руската държавна компания промени едностранно договорните условия с България и изиска заплащане в рубли през медиатор. До този миг компанията не е дала гаранции, че в случай че България направи това, сдружението ще признае заплащането и България ще получи газ.

Договорът на България с „ Газпром “ планува авансово заплащане на декларираните количества. В края на април „ Газпром “ върна платените пари от „ Булгаргаз “.



Кой газ е по-евтин и с какъв брой

Друго изказване на Христов е, че „ цената, която можем да получим по контракта с „ Газпром “ е близка до тази, на която получаваме газ от Азербайджан. Тези два танкера, които ще разтоварят в Ревитуса, които предходното държавно управление контракти дружно със слотовете, цената им е към 50 на 100 по-висока от тази, на която бихме получили газа в границите на настоящия контракт от „ Газпромекспорт “.

Това изказване също е погрешно. Към момента единствено 1/3 от общото количество, което идва от Азербайджан, е по ниските цени от дълготрайния контракт . Останалите 2/3 е на цени, които са по-високи, тъй като са обвързани с пазара. Цената на газа, който доставя „ Газпром “, се дефинира по формула и е обвързана с борсовите цени на газа в Европа.

До момента цената на газа по договорите за доставка на полутечен газ не е известна, тъй като е комерсиална загадка.

Политика или стопанска система е газът

„ Разбирам геополитика и всевъзможни други политики. Но стопанската система си е стопанска система и в края на краищата, колкото повече смесваме политика с стопанска система и предизборни акции с стопанска система, нещата стават толкоз по-зле за крайния консуматор “, сподели Христов.

Това също не е правилно. Руските държавни газови и петролни компании се употребяват като инструмент от властта в Кремъл за налагане на политика. Решението за едностранно спиране на газовите доставки от страна на „ Газпром “ към България също е политическо, тъй като за него няма стопански причини.

Колко съветски газ има в Западна Европа и страната ли го внася

Италия, Гърция, Австрия, те са приели тази скица на заплащане и не престават да работят по нея и имат газ “ , сподели Христов.

Това е погрешно изказване. Има частни компании в Германия, Италия, Франция, които одобриха схемата на заплащане на „ Газпром “, само че и на тях също им лимитират доставките. „ Булгаргаз “ е държавно сдружение.

„ Много се веселя, че в София има хора с финансови благоприятни условия, подготвени да заплащат по-скъп газ. Ние имаме подобен. Веднага можем да им го продадем “, сподели Христов. Коментарът му явно беше ориентиран към протестите против решението на държавното управление да възобнови договарянията с „ Газпром “.

В понеделник служебният кабинет дефинира договарянията с „ Газпром “ като „ неизбежни “. Изявлението пристигна ден откакто съветският дипломат в България Елеонора Митрофанова каза, че съветският газ може да се плаща  " единствено в рубли "  и че други спънки за доставки от " Газпром " не съществуват.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР