Не отговаря на действителността, че е намерено натовареното в автомобила

...
Не отговаря на действителността, че е намерено натовареното в автомобила
Коментари Харесай

Организацията Антикорупционен фонд отново иска отговори от главния прокурор за Осемте джуджета

" Не дава отговор на действителността, че е открито натовареното в автомобила на Любена Петрова съгласно описа на Илия Златанов злато, което по документи е върнато на него от Спецпрокуратурата в нарушаване на закона, защото е било конфискувано от сина му Явор в хода на следствието. Според оповестеното от самата прокуратура са открити някакви златни монети, чието количество подхожда на към 1% от визираните във кино лентата " Осемте джуджета ", а и не излиза наяве дали се касае за същите монети. Намирането се е случило в границите на процесуално-следствено деяние, осъществено при голям брой процесуални нарушавания, които сме коментирали просторно. И доста повече пъти да бъде повторено едно погрешно изказване, това няма да го направи правилно ". Това написа в своя публична позиция неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ), която в последно време нашумя с журналистическото следствие " Осемте джуджета " - на името на ресторант на улица " Шандор Петьофи " в София.
Най-разпознаваемото лице на АКФ е някогашният зам.-главен редактор на " Капитал " Николай Стайков. Той беше унизен по телефона, а по дома му бяха хвърляни яйца тъкмо преди обществено да се появи първата част на поредицата " Осемте джуджета ".
В позицията на АКФ написа и следното: " Продължаващото фокусиране от прокуратурата само върху дребна част от цялата история обаче (и то посредством позоваване на неточна информация) основава съществени подозрения, че изобщо съществува желание да се организира всестранна, справедлива и цялостна инспекция на всички съмнителни обстоятелства към държанието на прокурорите от профилираната прокуратура и другите наранени лица по проблема. Освен думите на очевидците, във кино лентата са показани голям брой документи, налични по отношение на това наказателно дело. Техният юридически прочит, самичък по себе си, без никакви спомагателни условия, повдига доста съществени въпроси, които ние към този момент сме задали, и на които чакаме институционален отговор ".
АКФ обръща внимание и на своята активност, както и на общественото си държание: " АКФ е напълно транспарантна неправителствена организация – на интернет страницата ни са посочени хората, които я ръководят, членовете на екипа и източниците на финансиране на активността. АКФ освен че няма за цел да дискредитира който и да е държавен орган, а в противен случай – посредством работата си се надяваме да спомогнем за по-доброто действие на обществената власт в полза на жителите. Показването на нарушавания и съмнителни практики в активността на институциите може да има единствено положителен резултат за тях самите, тъй като им оказва помощ при положително предпочитание да ги преодолеят и по този начин да проработят по-добре.
В този смисъл извънредно притеснително за нас е събитието, че главната реакция на кино лентата досега от страна на висши ръководители на значими обществени институции като прокуратурата и Министерство на вътрешните работи не включва какъвто и да е коментар по съществото на повдигнатите законни въпроси. Въпросите няма по какъв начин да изчезнат нито с повторение на погрешни изказвания, нито с акции, ориентирани против свидетелстващите във кино лентата, нито с обяснението, че се задават от хора със скрити претекстове ".
Антикорупционният фонд напомня и какво е коментирал за последно основният прокурор Иван Гешев по тематиката - с видеозапис от Нова телевизия (след 06:03 минута). Според АКФ, Иван Гешев повтаря към този момент декларирана позиция и не споделя нищо ново и след публикуването на третата част от историята. Какво сподели основният прокурор след акцията в къщата на Илия Златанов, ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР