Не отчитаме натиск върху лечебните заведения в областите Враца, Монтана

...
Не отчитаме натиск върху лечебните заведения в областите Враца, Монтана
Коментари Харесай

Министър Ангелов: Ваксините са сигурни и ще гарантират нормалния ни живот

 " Не отчитаме напън върху лечебните заведения в областите Враца, Монтана и Видин по повод лекуването на пациенти с коронавирусна зараза. Регистрираме само нараснали равнища на заболяемостта на територията на област Враца. Всички лечебни заведения са обезпечени с задоволително количества персонални защитни средства, дезинфектанти и консумативи. "

Това съобщи министърът на опазването на здравето проф. пред медии във Враца, където организира среща с шефовете на трите районни здравни инспекции, отговарящи за осъществяването на Националния имунизационен проект в региона.

Здравният министър разяснява, че не е задоволен от темпа на имунизиране срещу COVID-19, а измежду аргументите уточни обстоятелството, че част от записаните за имунизация жители не се явяват в съответния ден.

Като недобра процедура той дефинира и държанието на някои персонални лекари, които предлагат на своите пациенти да не се имунизират:

" За мен като доктор това е неясно, тъй като всеки изгубен човешки живот е загуба за цялата страна. В този смисъл неверна е тактиката да изчакаме недоверието ни да се трансформира в доверие. Ние лекарите сме полагали клетва да опазваме човешкия живот и да се облягаме в решенията си на науката. Науката през днешния ден споделя, че имунизациите са сигурни и ще подсигуряват естествения ни живот, когато имунизираме най-малко 70% от популацията. "

За да се избегне закъснение в цялостния имунизационен развой и с цел да се обезпечи по-бърз достъп до ваксина на лица от уязвимите групи, от Националния имунизационен щаб са предложили на министъра да започва и четвърта фаза от Националния имунизационен проект. В нея попадат възрастни хора на и над 65-години и лица с съпътстващи хронични болести заради по-тежкото протичане на болестта и по-високия риск от развиване на затруднения и смъртен излаз, в това число имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити.

Това заяви проф. Ангелов и посочи, че в къси периоди предлагането ще бъде разисквано на експертно равнище и ще бъде взето окончателното решение.

Най-късно при започване на март ще проработи модулът в Единния информативен портал за регистрация на искащите да бъдат ваксинирани. Системата ще дава опция всеки жител, без значение в коя точка на страната се намира, да избере имунизационния пункт, в който да бъде ваксиниран. Платформата съставлява самобитна електронна регистратура, като въвеждането ѝ доста ще улесни хората, беше безапелационен Ангелов.

По отношение на персоналните лекари здравният министър разяснява, че те ще получат отговор на всички свои въпроси, касаещи имунизациите и имунизационния развой, тъй че да проведат една информативна и спокойна акция измежду пациентите от листите си.

В отговор на журналистически въпрос за нещастието с шестнадесетгодишното дете, което умря при токов удар, проф. Ангелов съобщи:

" Сигурен съм, че инспекцията ще стигне до истината. Това, което мога да обещая, е, че в случай че бъде открита неправда, към която отношение има лечебното заведение, ще съм безусловно праволинеен в наказванията, които ще наложа. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР