Не особено типично лято имахме, а освен влагата, която винаги

...
Не особено типично лято имахме, а освен влагата, която винаги
Коментари Харесай

Виното ще е с добро качество въпреки нетипичното лято, смята експерт

Не изключително типично лято имахме, а с изключение на влагата, която постоянно пречи на лозята, и градушките повлияха на реколтата от грозде. Това сподели Катя Йончева, издател на българския " Каталог за вино " в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя не чака сериозна смяна в цената на виното от тази годишна продукция, защото тя се дефинира от международния пазар, само че предвижда виновността да са с положително качество.

" От седмица стартира беритбата на някои бели сортове грозде. Едва през ноември можем да разясняваме реколтата. На този стадий времето е по-добро, само че имаше едно огромно наливане на лозята, които доближават захарност. Не е ясно какъв ще е ароматният профил на гроздето, който е значим за качеството на виното. Голяма част от реколтата още е на полето, не е събрана ", уточни специалистът.

Тя разяснява недоволствата на лозарите в Централна България от времето и от нападението на птици, като изрази мнение, че евентуално това е обвързвано с климатичните промени, които са трансформирали навиците на птиците, да атакуват недобре узряло грозде, което не е в техните привички.

" От 2013 година, която беше една прелестна година, си приказваме за спад в количеството събрано грозде, само че мисля, че в това време качеството се усъвършенства – лозето е най-важната част, само че производството и вложенията, направени в последните години в технологии и техника, покачват качеството на виното ", разяснява Катя Йончева.

Всяка година има повишение на виновността с пет звезди, даже предходната година имахме две розета, като не е типично розето да бъде измежду изключителните виновност, само че и това към този момент се реализира, уточни тя. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР