Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да

...
Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да
Коментари Харесай

Зорлем да те дръпнат за езика

Не утвърждавам това, че някои от управляващите се пробват да се бъркат в самостоятелната правосъдна система. Нали се борим за самостоятелна правосъдна власт? "

Така споделил министър председателят Бойко Борисов пред публицистите, до момента в който инспектирал сутринта строителството на автомагистрала " Хемус ", сочейки укорително президента Румен Радев, който стартира съвещания с висши магистрати във връзка идния избор на идващия основен прокурор.

Да беше спрял дотук, та по какъв начин да е да премълчим. Но не, той не спря и съобщи:

" Аз не крещя магистратите един по един при мене. "

Ей на това му се споделя да те пернат принудително за езика: Ами няма потребност да ги вика, те сами му идват на крайници в Банкя!

Затрогваща близост блика от премиера и тя е към този момент национална културна специфичност, даже полезност, която ще се нуждае от отбрана... Как да премълчи човек, като не кои да е магистрати, а самият градски прокурор на София Николай Кокинов отиде в премиерския дом в Банкя. Че му и изрече в лицето именитото признание: " Ти си го избра ", визирайки избора на настоящия основен прокурор. И нямаше потребност Кокинов да го декларира, самият министър председател беше към този момент оповестил в навечерието на избора на Цацаров, че е измежду най-хубавите съдии и че било хубаво арбитър да стане основен прокурор.

Премиерът съзира в срещите на Радев опасност за независимостта на правосъдната власт, само че не помни, че не президентът е получавал конфиденциални есемеси от Висшия правосъден съвет (ВСС), а той - Бойко Борисов получи есемес от член на съвета против Лозан Панов, след което го изпрати на самия Панов, само че той пък вместо да се стресне, взе че го огласи. И нашият непосреден министър председател хукна ядосан към Висш съдебен съвет и

връхлетя в съвета " като в каубойски бар " -

както го разказа четец на " Дневник ", да желае сметка на ръководителя на Върховен касационен съд.

И не помни още, че в записите " Яневагейт " той самият изплува като нерегламентиран сътрудник на някогашната председателка на Софийския градски съд, та го избави от разпит във Висш съдебен съвет тъкмо болшинството на основния прокурор...

С две думи - не върви тъкмо министър председателят да търси сметка на президента особено пък за интервенция в правосъдната власт. Дори единствено за това, че срещите на президента се афишират и се организират в президентството най-официално.

Проблем обаче има, само че друг, който Борисов сочи. За сведение на премиера казусът е тъкмо в това, че

най-накрая някой би трябвало да " се намеси " и няма кой различен с изключение на президента

Защото най-накрая би трябвало да се пречупи жилавата традиция и да се излезе от здрача, в който се избира всеки основен прокурор до момента - под маската на сякаш самостоятелната прокуратура, която - както твърди Борисов, си избирала шефа. Не, не си го избира прокуратурата и Борисов го знае.

Затова предизвестието да не се месел президентът не е нищо различен с изключение на

боязън да не се разбута откритата традиция на четирите досегашни избора:

да продължат да се договарят с бъдещия " основен " непрозрачно и зад завесата, а да настояват по тв приемника, че не се месят в самостоятелната правосъдна власт. Консултациите на Радев са най-малко опит за обществен спор по критериите и за що годе бистрота. Доколкото изобщо е допустима за реализиране посредством президента, защото пълномощия той няма - такава е прехвалената конституция.

Така че следва " Сталинградската борба " за подобен основен прокурор, който да опази сегашната власт незасегната от действителни законни наказателни ограничения, в случай че в това време си отиде. Консултациите на Радев най-малко ще дадат опция на жителите да следят борбата, в случай че не могат да я завоюват. Досега и това не можеха.

Тук го стяга чепикът нашия министър председател, а не застрашената самостоятелност на избора.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР