Не одобрявам процедурата, която е избрала Комисията за енергийно и

...
Не одобрявам процедурата, която е избрала Комисията за енергийно и
Коментари Харесай

Омбудсманът предупреди: Готвят исторически най-високата цена за парно

" Не утвърждавам процедурата, която е избрала Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/. Според мен би било обикновено представители на енергийните сдружения да показват своите причини в наличието на цивилен организации, на институциите, да има разговор. Това ще се случи действително след приключен факт, защото обектите на тези отчети - електро-разпределителните сдружения и топлофикациите, към този момент ще са изразили своите позиции, без да са чули възраженията, предложенията и паниките на жителите и на гражданските организации. " Това сподели омбудсманът Мая Манолова минути след съвещанието на КЕВР за одобряване на цените на тока и парното.

Прогнозите са за нарастване на тези услуги от 1 юли т.г.

На съвещанието през днешния ден стана ясно, че в петък, 7 юни 2019 година, следва публично разискване, на което всички цивилен организации и институциите ще могат да вземат отношение по отчетите на КЕВР. Според цивилен специалисти обаче, то ще е безсмислено, тъй като няма да е ясно, дали отчетите на КЕВР ще претърпят промени, откакто енергийните сдружения дават своите мнения.

Според Манолова, безусловно сбъркана е и процедурата, защото КЕВР първо разисква цената на парното, на топлата вода и на тока, а едвам по-късно ще се заеме с цената на природния газ.

" Може би, тъй като предлагането на " Булгаргаз " е за понижаване на цената на природния газ. Вярно, с 10 ст., само че това е понижение, до момента в който за топлоенергията, която се въздейства доста от цената на това гориво, действително се предлага нарастване, което стига до 17% ", уточни публичният бранител. По думите й по този начин се резервира порочната наклонност, когато се покачва цената на природния газ, да се покачва и цената на парното, а когато цената на природния газ пада, цената на парното се подвига.

" Отбелязва се понижаване на създаваното количество топлинна сила, увеличение на софтуерните загуби, несъблюдение на ремонтните стратегии, повишаване на каузи на разноските в себестойността на създадените количества топлинна сила. Но по тези тревожни данни действително не се чу никакъв коментар. Заявени са претенции за повишение на работните заплати в топлофикациите. Като омбудсман поддържам повишението на работните заплати, само че те би следвало да бъдат обвързани с съответни стопански резултати, а финансовото положение на топлофикациите става все по-тревожно ", сподели Манолова и даде образец с " Топлофикация София ", където насъбраната загуба доближава близо 600 млн. лева

В същото време единствените ограничения подхванати от КЕВР против затъването на топлофикациите е повдигането на цената на парното, която за 3 години в София - от юли 2016 година, се е повишила с повече от 50%.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР