Не очаквайте да ви успокоявам, да кажа, че на всеки

...
Не очаквайте да ви успокоявам, да кажа, че на всеки
Коментари Харесай

Дончев за срива на Търговския регистър: Някой не си е свършил работата

Не очаквайте да ви укротявам, да кажа, че на всеки у дома може да му изгори компютъра или че в Германия предходната година също няколко дни не работеше Търговският указател. Става дума за механически проблем – дефектирали дискови устройства. Работи се на практика непрекъснато последните 6 дни – става въпрос за терабайти информация. Така разяснява обстановката с невижданата рецесия с Търговския указател вицепремиерът Томислав Дончев.

Не може да се приказва за загуба на информация, не може да се приказва за операции – тъй като има екипи на Министерство на вътрешните работи и службите, които непрекъснато са с техническите екипи, работещи по възобновяване, сподели Дончев пред Нова телевизия. И добави, че би трябвало да се откри кой е отговорен – има механически проблем, само че това не значи, че няма човешка виновност. Допускам някой да не си е приключил работата, а не да има злоумишлена интервенция , акцентира вицепремиерът.

Дончев уточни и, че Търговският указател не е единственият подобен указател в страната. От началото на седмицата се прави одит на всички осведомителни системи. Може би до 10 дни ще има публично предложение да се направи специфичен държавен център, където да се складира информацията от всички държавни архиви – с цел да си подсигуряваме, че информацията може да бъде възобновена, съобщи вицепремиерът.

Изключително значимо е да не се споделя и една дума повече, сподели още Дончев. Предпочитам като приказваме за виновни и отговорни да оставим Министерство на вътрешните работи и прокуратурата да си свършат работата. На въпрос какво се случва, в случай че има изгубени данни, Дончев отвърна, че всички експерти го уверявали, че изгубени данни няма да има. Припомняме, че поддръжката на Търговския указател се прави от компания „ Лирекс” – същата, която подаде оферта за доставка на машини за машинно гласоподаване, само че чиято оферта ЦИК не одобри.

Бюрокрацията

Убеден съм, че проблемите с администрацията не са 1702, разяснява Дончев последния формален отчет за бюрократизма в България. И акцентира на следното – да се вкара в действителност правилото за едно гише, да се вършат поръчки без физическо наличие.

Един ръководещ би трябвало да мисли за жителите, не за служителите в системата. Трябва да се научим групово да гледаме от другата страна на гишето, патетично настоя вицепремиерът, откакто му беше напомнено, че системата може вечно да си остане такава, каквато е, поради броя на служителите и това, че те са гласоподаватели. Дончев уточни, че в някои администрации щяло да се стигне до съкращаване на хора, а пазарът бил задоволително " гладен " за фрагменти.

За край Дончев уточни, че имало недостатък с използването на евросредства, само че той не бил толкоз в обществения бранш, а във финансирането на бизнеса. Голямата заплаха е да превърнем бизнесмена в служител - да написа апликационни форми и доклади, сподели вицепремиерът, който настоя, че последователно българската стопанска система би трябвало да бъде финансирана по-малко от Европейски Съюз, тъй като задачата на подпомагането е " стопанската система да натрупа мускули и да се оправи сама ".

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР