Не очакваме допълнителни поскъпвания (на цената на газа – бел.

...
Не очакваме допълнителни поскъпвания (на цената на газа – бел.
Коментари Харесай

Ще поскъпва ли парното и предстои ли газова криза в Европа?

Не чакаме спомагателни поскъпвания (на цената на газа – бел. ред.), най-малко към този момент, за останалите зимни месеци, което е доста добра вести. През лятото се говореше за извънредно тежка и спешна зима. Все отново би трябвало да бъдем много нащрек, тъй като не се знае във всеки един зимен месец какво може да се случи, защото разликата в температурите е доста огромна, а с тях върви и в разликата на потреблението.

Това съобщи в ефира на Euronews Bulgaria зам.-председателят на Българската газова асоциация Кирил Темелков.

„ От една страна определящо е търсенето – колкото е по-студена зимата, толкоз по-големи цени може да се чакат, само че има и друга причина – обезпечаването на доставките “, уточни специалистът.

„ Надяваме се че няма да има други спешни обстановки, които да основават напрежение в предлагането на природен газ “, добави Темелков.
Регионът като цяло, а и Централна Европа, е обезпечена с количества газ. Хранилищата са цялостни. Доколкото сме осведомени, договорите които са нужни за обезпечаване на зимния интервал са проведени и подсигурени.
Темелков чака пазарите на газ в Европа да се възстановяват през 2025 година, когато се възнамерява въвеждането на доста повече терминали в употреба.

„ Не единствено терминали за регазификация, които са Европа, а и терминали за произвеждане на полутечен природен газ, което ще даде цялостна опция на Европа във връзка с втечнения природен газ. В момента цените са по този начин високи в Европейски Съюз, защото втечненият природен газ, който се обезпечава към Европа, е непълен, с цел да покрие във всеки един миг потреблението на Европа. Поради това нещо се получават и доста огромни девиации в цените “, означи специалистът.

Според Темелков служебното държавно управление е направило доста положителни дейности, с цел да може да стабилизира изискванията на доставките и да няма напрежение по тази линия.

„ Ние постоянно сме твърдели, че количества и доставки има “, акцентира Темелков. „ Не бяха обявявани такива търгове, с които да се покаже, че всички заинтригувани страни могат въз основата на конкуретни условия да дадат най-хубавите оферти към страната “, добави зам.-председателят на Българската газова асоциация.

По думите на Темелков „ Булгаргаз “ извършва двойствени функционалности – от една страна е публичен снабдител, само че въпреки това е търговец. Според специалиста тези функционалности би трябвало да бъдат разграничени.

Темелков не чака значително покачване на цената на парното.

„ От позиция на днешните ценови нива на тържищата и това, което се афишира като реализирани договорености от страна на публичния снабдител, не смятам, че има учредения за някакво значително завишаване на цената, т.е. чакам да бъде непокътнато като равнище. Честно казано, евентуално би трябвало да има някаква лека промяна нагоре, само че тя ще бъде незначителна въз основата на това, което сега се получава в цяла Европа като големи цени на силата “, уточни той.

„ Можем да се похвалим, че най-малко досега съумяваме да създадем като страна положителни условия да съхраним цените на силата налични и действителни за потребителите “, добави още специалистът.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР