Не очакваме да се появи двуцифрена инфлация, особено при хармонизирания

...
Не очакваме да се появи двуцифрена инфлация, особено при хармонизирания
Коментари Харесай

Не се очаква двуцифрена инфлация, увери Асен Василев

Не чакаме да се появи двуцифрена инфлация, изключително при хармонизирания показател, който се употребява за бюджетни цели и за Европа. Това увери пред кореспонденти вицепремиерът и  министърът на финансите Асен Василев. Той добави, че инфлацията в дребната потребителска кошница е много висока и тя се движи главно от плодове и зеленчуци, което е поради високите цени на газа. Министърът уточни, че прогнозата му още през предходната година е била точно, че пикът ще бъде през март тази година и април, след което ще стартира усмиряване. " С идването на пролетта и отпадането на оранжерийните артикули, чакаме и там да се успокоят нещата ", счита той.

На въпрос дали въпреки всичко не са планувани повече средства за работещите в бранш „ Сигурност “ – пожарникари и служители на реда, както и за работещите в бранш „ Култура “, министърът отговори, че в бюджета има заложени средства, само че те минат през промяна. Преди да минат през промяна – средства няма да има, безапелационен е Василев.

Вицепремиерът разяснява обвиняванията на опозицията, че приходната част на бюджета е подценена и че е можело повече средства да бъдат заложени. Според него приходите са най-хубавата оценка, която все още може да бъде дадена и на Брутният вътрешен продукт, и на растежа, и на нововъведенията. И изясни, че има няколко бързо движещи се детайла – единият е обвързван с инфлацията, а другият с рецесията с Украйна. " Видяхте през вчерашния ден, че цените на петрола скочиха доста, цените на газовата борса скочиха доста, не знаем дали ще има ответна реакция от страна на Съединени американски щати, както се е случвало нееднократно за топене на петролния запас. Съответно усмиряване на пазарите. Това са едни относително турболентни времена и няма по какъв начин всичко да се предвижда с безспорна акуратност ", акцентира финансовият министър.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР