Не очакваме чудеса, макар, че си свършихме работата. Работихме усилено

...
Не очакваме чудеса, макар, че си свършихме работата. Работихме усилено
Коментари Харесай

Новаков за пакета Мобилност: Не очаквам чудеса, но това не е финала на битката

" Не чакаме чудеса, въпреки, че си свършихме работата. Работихме интензивно да съберем болшинства, с цел да прекараме най-малко една две ремонти, препоръчани от нас. Но се готвим за идващите стъпки. Надеждите ни са към Европейска комисия, която съобщи, че макар че сама е предложила тези ограничения, не е имала това поради , не е желала да се връщат камионите, не е желала да задължава водачите наложително да са на адреса си по персонална карта във всяка от техните почивки и съобщи, че в тази година и половина, в която част от ограниченията на пакет " Мобилност " няма да се ползват, ще има временен интервал, ще ги обезсили с ново законодателно предложение ".
Така разяснява пред Българска национална телевизия предстоящите резултати от гласуването на евродепутатите късно нощес по пакета Мобилност. Вчера новите правила за превозвачите бяха гледани на второ четене в пленарната зала на Европарламента в Брюксел на онлайн съвещание. Между двете четения български и други евродепутати внесоха повече от 100 оферти за промени в текстовете на пакета.
За България най-спорни са разпоредбите, свързани със наложително връщане на товарните камиони в страната на всеки 8 седмици и на водачите на всеки четири седмици. Българските евродепутати упорстват водачите сами да дефинират - къде да прекарват наложителната си отмора.
От думите на Новаков стана ясно, че той не е оптимист за резултата, тъй като главното му обръщение бяха бъдещите стъпки в битката с измененията. Следва временен интервал от година и половина, преди регламента да влезе напълно в действие, това е времето за реакции и корекции.
Очакваме и екологичната оценка – нямам доверие, че има еколог, който да каже, че няма проблем празни камиони да обикалят Европа. Аз персонално не виждам икономическа логичност, а пък екологичната е антилогика. Надеждите ми са и към еврокомисаря по превоз, който като се изключи че идва от Румъния, прави ми усещане, че има знания, не се е дистанцирал от сектора, че слуша какво споделят водачите ", сподели Новаков.
Пакет Мобилност няма да влезе в действие в 10 часа българско време тази заран, в случай че бъде признат. Остава Европейска комисия да излезе септември месец с екодоклада, който трябваше да е подготвен преди гласуването, само че това е друга тематика. Освен това, и съдът ще би трябвало да се произнесе. Рано е за пренастройване на системата. Това е последна мярка. Трябва да изчакаме всичко това, сподели още Новаков.
Това е финалът единствено в Екологичен потенциал. От тук насетне поръчките са, че тази битка ще продължи в съда на Европейски Съюз и в Европейска комисия. Общо 9 страни са декларирали, че не поддържат пакет Мобилност. Дали всички те ще внесат тъжба в съда, не знам, само че е задоволително да го направи ядрото -  от България, Кипър, Балтийските страни. Малко съм отчаян от позицията на гръцките сътрудници, само че очевидно този отрасъл не е по този начин добре развъртян там, изясни Новаков.
Не ми е в природата да хлипам. Но второто нещо, с което се зае Екологичен потенциал след парите за засегнатите от ковид, беше пакет Мобилност. Наистина не виждам какво незабавно има в този пакет, с изключение на, че някой го е заречен в предизборната си акция, разяснява още той.
" Ако имаше нещо хубаво в този пакет, нямаше да посветя 3 години от живота си за борба с него. Нищо няма да завърши през днешния ден в 10 часа. Само че борбата излиза от Екологичен потенциал. ", безапелационен беше Новаков.
Пакет Мобилност стартира с заслон – благовидни ограничения , които да обезпечават повече улеснения. Но неуместно е да задължиш водач да почива на хотел. Ами в случай че няма хотел, Европейска комисия сама сподели - липсват ни 400 000 паркинги за ТИР-ове. И какво би трябвало да нарпави водача – с цел да е годна застраховката – в камиона трбява да има човек. А другояче рискува до момента в който спи да му окрадат камиона. Аз съм за – водачът да има право да се прибере у дома да почива, само че в случай че желае, а не би трябвало да бъде задължаван, сподели още той.
Част от казуса беше, че първият мандат , който получихме от превозвачите беше – не желаеме целия пакет Мобилност, махнете го. Доста време мина преди превозвачите да кажат – очевидно ще се приема нещо, дайте да почистим най-тежките точки. Което ни развърза ръцете, разясни Новаков.
" Гласуването, което изпуснахме за два гласа – беше пропуск. Аз се усещах на дъното. Знам какъв брой работа отвъртяхме. Да не загатвам напъните на премиера и двама министри. Изпуснахме златна опция., сподели още Новаков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР