Не очаквам на заседанието на ВСС да се случи нещо

...
Не очаквам на заседанието на ВСС да се случи нещо
Коментари Харесай

Адвокат Рангелов: Политическото влияние върху съдебната система ще се запази

Не чакам на съвещанието на Висш съдебен съвет да се случи нещо доста съществено, просто всеки ще изложи версиите си и ще се произнесат по допустимостта на настояването. Ако има допустимост, ще стартира следствие на събитията, както са изложени в сигнала и до каква степен съставляват нарушавания. Така юрист Людмил Рангелов разяснява в ефира на Nova News искането за предварително преустановяване мандата на основния прокурор поради тежко нарушение на служебните отговорности.
Всичко по тематиката: Опитът за атентат против Иван Гешев и желаната му оставка 312
" Съдебната система е тръгнала към смяна, само че никой от говорещите не е наясно по какъв начин да се случи. Каквото и да се направи, политическото въздействие върху правосъдната система ще се резервира, просто ще се сменят факторите, които ще оказват въздействие - лицата и партиите. Съдебна промяна без конституционна смяна не може да стане. Наказателна отговорност не може да се търси за запис без единодушието на участник, това е въпрос на морал и честност. Подслушването идва от възпитанието още на детето ", съобщи той. 

От своя страна юрист Димитър Марковски счита, че съдебната промяна би трябвало да се направи на две равнища - кадрови промени и нормативна смяна на устройството на Висш съдебен съвет.

" Извеждането на политическата квота е нещо, което си приказваме от години. Заявката за такава смяна не би трябвало да остане девиз, а да се пристъпи към такава смяна. Най-добрата юридическа алтернатива за следствие на основния прокурор е да се случи е през Велико Народно заседание, да се промени конституционно. Може и да се поправя състава на Висш съдебен съвет със законов норматив ", уточни той. 

По думите му Висш съдебен съвет би трябвало да реши до каква степен да се събират обстоятелства за определяне на главните нарушени условия от страна на Гешев. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР