Не, няма и да има скоро. Така от Светия синод

...
Не, няма и да има скоро. Така от Светия синод
Коментари Харесай

Разколът в православието: Светият синод преглежда документи на пет века, за да вземе отношение

" Не, няма и да има скоро ". Така от Светия синод разясниха пред дали Българската православна черква (БПЦ) има позиция по отношение на разкола, който настъпи в православния свят.
Припомняме, че Руската православна черква (РПЦ) разгласи, че къса връзки с Константинополската патриаршия, защото духовенството в Москва не признава решението на Вселенската патриаршия да даде автокефалия на украинската черква.
" Много време ни би трябвало, с цел да можем да прегледаме документите от пет века и повече . Освен това не са пристигнали формалните писма от двете патриаршии и не можем да разясняваме ", показаха още от пресцентъра на Светия синод. Оттам се обосноваха, че останалите поместни църкви не са си разрешили да вземат мнение . " Ние сякаш изпреварихме събитието, защото имаме към този момент комисия, която да прегледа всичките исторически документи, по тази причина не се постанова Синодът да се събира и да излъчва още веднъж комисия. Знаете, в такава доста рискова обстановка би трябвало всичко да е доста прецизирано до запетая ", акцентира още началникът на отдел " Връзки с обществеността " към Светия синод, протойерей Николай Георгиев.
По-рано на съвещание на синода на БПЦ, което се е състояло на 3 и 4 октомври, е било взето решение въпросът за желанието на константинополския патриарх Вартоломей да даде автокефалия на Украйна да бъде предаден за разглеждане от специфична комисия. Става ясно, че предлагането на ловчанския митрополит Гавриил „ за привикване на всеправославен събор, който би трябвало да реши този въпрос “, е било отклонено.

напомня, че на 11 октомври Светия Синод на Константинополската Вселенска патриаршия заяви, че обновява към този момент взетото решение Вселенска патриаршия да пристъпи към предоставяне на автокефалия на църквата в Украйна, да възвърне, от този миг ставропигията на Вселенската патриаршия в Киев, една от многото нейни ставропигии в Украйна, съществуващи там постоянно, както и да одобри и преразгледа молбите за апелация на Филарет (Денисенко), Макарий (Малетич) и техните следовници, които са се оказали в ерес не по догматични аргументи, в сходство с каноничните преимущества на Константинополския патриарх да получава такива молби от йерарси и други клирици от всички автокефални църкви. По този метод посочените бяха канонично възобновени в своя йерархичен или духовнически чин, а техните вярващи са признати в общение с Църквата.
Вселенската патриаршия анулира действието на Синодното писмо от 1686 година, издадено за тогавашните условия, което дава право по икономѝя на патриарха на Москва да ръкополага митрополита на Киев, определен от събранието на клира и народа в неговата епархия, който би трябвало да поменава Вселенския патриарх като пръв йерарх по време на свещенодействие като израз на канонична взаимозависимост от църквата-майка в Константинопол.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР