Не ни трябват тези откачени граници. Това е глупост... Най-голямата

...
Не ни трябват тези откачени граници. Това е глупост... Най-голямата
Коментари Харесай

Цитат на деня: Най-голямата глупост на Балканите са границите

" Не ни трябват тези откачени граници. Това е нелепост... Най-голямата нелепост на Балканите са границите.

Това сподели македонският министър председател Димитър Ковачевски по време на панел с черногорския длъжностен министър председател Дритан Абазович и генералния секретар на Съвета за районно съдействие Майлинда Брегу като част от Преспанския конгрес за разговор в Струга.

Ковачевски, с жестикулиране и по-приповдигнат звук от преобладаващия в полемиката, разяснява тематиката, откакто въпросите в полемиката стигнаха до опцията за сливането на сръбско-албанско-македонската самодейност " Отворени Балкани " (в която вземат участие единствено три от шест западнобалкански страни отвън ЕС) с други планове като общия районен пазар, концепция, одобрена от Берлинския развой (форум на Западните Балкани и страни от Европейски Съюз за възстановяване на двустранното съдействие. "

Критици на " Отворени Балкани " постоянно акцентират, че този план може да отдалечи участниците от евроинтеграционните цели (и някои от концепциите му така и така дублират към този момент декларирани в Берлинския процес), а от формата на съдействието най-голямата от трите страни, Сърбия, е победител. Защитниците му споделят, че е добър за стопанските системи и заличава бариерите сред участващите страни.

Ковачевски попита за какво го Берлин е упоменат десетки пъти за един час полемика, а сръбско-косовския проблем на 100 км на север - нито един път. Когато две страни в дребен район спорят, казусът е за целия район, продължи той. " Ако екскурзиант от Англия желае да избере дестинация, мислите ли, че ще избере Черна гора, която е единствено на 100 км от място, от което идват неприятни вести? Не. Ще избере Тенерифе ", продължи Ковачевски. " Ще избере Алания или Анталия в Турция. "

" После виждам някой малоумен политик, който пита по какъв начин може да съществува " Отворени Балкани ", в случай че няма граница сред Сърбия и Албания? Как може тогава да съществува Европейски Съюз, в случай че няма граница сред Гърция и Португалия? Между България и Швеция? Такива политици имате на Балканите. Винаги ще намерят някоя нелепост, с цел да не си сътрудничат страните. "

Най-големият абсурд е, че ние бяхме единствената страна без граници преди 50 години, а в този момент сме единствените страни, които имат граници. Тези, които седят на първия ред от Германия, Франция, имаха граници. Сега те нямат, а ние имаме. Когато те имаха, ние нямахме. Сега те ни оказват помощ за по-добър граничен надзор. Дават ми пари, с цел да поставям граници. Това е абсурд.
Димитър Ковачевски,
министър председател на Северна Македония

" Какво е митото сред страните на Балканите? Нула. Значи границите ви трябват за корупция. Границите на Балканите са източници единствено на корупция и нищо повече ", сподели още Ковачевски.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР