Не ни трябва китайска стена срещу вълните. Това каза пред

...
Не ни трябва китайска стена срещу вълните. Това каза пред
Коментари Харесай

Скандал в Созозпол! Концесионер съсипа Централния плаж с огромна дига

Не ни би трябвало китайска стена против вълните. Това сподели пред Нова телевизия една от протестиращите дами. Тя показа, че е основател на подписката против построяването на дига на централния плаж в Созопол. 

Протестиращите в морския град настояват, че плажът е съсипан и че даже през зимните месеци те го употребяват за разходка, сподели пък водещата на „ Здравей, България “ Аделина Радева.

Дигата е издигната от концесионера с една единствена цел – да защищити плажа от високите талази.

„ Не може в градът, който е архитектурен резерват от 1974 година с решение на Министерския съвет, по този начин жестоко са се нарушават законите! Тази дига е непотребна. Концесионерите споделят, че предпазвала заведенията, само че те са получили изключителна държавна благосъстоятелност, а комерсиалните обекти не са оповестени за такива. Защо ги пазят? “, попита дамата, инициирала подписката против разкопаването на плажа.

„ Като погледнах тези огромни купове с пясък, първо взех решение, че би трябвало да се отбраняваме от някой. Всъщност кой пазим? Това, което морето дава, то си го взема. В момента дигите падат. Аз искам те да рухнат, тъй като пясъкът е взет от брега, само че водата няма по какъв начин да стигне до заведенията “, прибавя друга от протестиращите дами.

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев, който също бе измежду протестиращите, сподели, че не е бил осведомен от концесионера за изкопните работи на морската линия. „ Граждани подадоха сигнала. Концесионерът на плажа след това изиска среща, с цел да изясни какво прави. Община Созопол сезира Басейнова дирекция и Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас “, добави градоначалникът. 

Плажът е извънредно държавна благосъстоятелност, отдава се на концесия от страната и би трябвало да се управлява от нея, разяснява той.

„ За първи път се построява дига и хората са обезпокоени. Пясъкът ще си остане тук. Никой няма да го изнесе. Прави се, с цел да защищава от по-големи талази “, сподели пък Илиян Иванов -  представител на концесионера. 

„ Тук няма огромни талази. Това не е Слънчев бряг. Заливът ни е дребен “, прекъсна го дамата, инициирала подписката. 

С нищо не се нарушава екоравновесието, твърди Илиян Иванов. 

„ Утре ще пекне слънце. Къде ще се разхождате с децата си, с кучетата си, с внучетата си? Цяло лято коментирахме по какъв начин влизат АТВ-та на плажове. Погледнете какво е тук! “, сподели друга от протестиращите дами. 

Събина Русева от Басейнова дирекция пък съобщи, че инспекцията продължава. 

„ Констатирахме построена пясъчна дига по продължение на цялата плажна линия. Заснехме няколко координатни точки. В най-южния край, където бе багера, една от тях попада във водата. Концесионерът ще бъде осъден. При определяне на нерегламентирани дейности във водния обект ще издадем наставления за преустановяването им и ще бъдат подхванати наказателни ограничения “, добави тя.

„ Багерът не е бил във водата. Може до момента в който е загребвал, да се е намокрила кофата, само че никой няма да си вкара техниката в морето “, възрази Иванов. 

Кметът на Созопол пък прикани от Министерството на туризма да изпратят собствен представител. „ Някой би трябвало да каже дали това оборудване е законно, с цел да се успокоят хората. Виждате какво е напрежението тук “, добави Янакиев. 

„ Този град е на 2600 години. Не може в сърцето на остарелия град да се строи кебапчийница, да одимява целия Созопол и да не е решен казуса. Прехвърля се от институция на институция и няма съответни решения. Гражданите желаят страната да се намеси “, сподели различен от протестиращите. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР