Не. Не са просто образувания, изровени от вятъра и валежите

...
Не. Не са просто образувания, изровени от вятъра и валежите
Коментари Харесай

Зелена светлина: Древната империя на термитите

Не. Не са просто формирания, изровени от вятъра и преваляванията в песъчливите скали. Тук се е случило нещо напълно друго. Не са намесени извънземни. Но не е и дело на човешка ръка. И все пак е голям античен комплекс. Дело на добре проведени живи същества. Термити.

Комплексът, по който те са работили неуморно, се намира в пустинния бразилски регион Катанга. Той е на възраст към 4000 години и включва над 200 милиона могили. Те пък са ситуирани на територия от 230 000 квадратни километра и, напълно разбираемо, се виждат чак от Космоса.

Американският ботаник Рой Финч евентуално е най-хубавия ценител на неповторимата конструкция, построена методично от упоритите термити, скрито и някак настрана от огромните човешки достижения.
Рой Финч, ботаник: Като се замислите, тук става въпрос за времена, когато са били строени пирамидите. Когато римляните са градили колони и пътища, термитите са изграждали тези могили.
Рой Финч е разкрил комплекса преди няколко години, само че изследването му беше оповестено едвам преди броени дни.
Рой Фънч - ботаник: Това е най-великата структура, построена от живи същества, като се изключи хората. Била е скрита от нас в продължение на хиляди години и напълно неотдавна разбрахме за нея. Като храм на Маите е - бил е тук от самото начало, без никой да подозира, че съществува.
Растителността последователно отстъпвала пред разрастването на пустинните региони. И най-после очертанията на империята на термитите станали ясно различими. Видът термити, основал могилите, към момента се среща в региона. Но комплексът е зарязан от дълго време.
Рой Фънч - ботаник: Термитите не населяват могилите. Всички диги, които виждате, съставляват изхвърлената пръст от копаенето на насекомите подземен. Скенерите демонстрират, че вътрешната архитектура е елементарна - единствено един тунел, който свършва на върха на могилата.
Материалът, от който са построени могилите, дълго време е играл роля и в локалното строителство. Това на хората. Те употребяват изкопаната пръст, с цел да издигат стените на къщите си.

Термитите несъмнено не се славят всеобщо като архитекти и строители. Познати са повече като опустошители на дървен материал и същинска злина за къщите на хората. Районът на Катанга, обаче, ги разкрива в нова светлина - като умели инженери с антична история. Изградените от тях могили не престават да крият загадки. Основните две от тях са: за какво няма дейни колонии под комплекса и кое е предиздвикало насекомите да изградят цялата конструкция по толкоз съразмерен метод.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР