Не, не ме изненада, защото това е решение на изпълнителната

...
Не, не ме изненада, защото това е решение на изпълнителната
Коментари Харесай

Илияна Йотова за предстоящите рокади в кабинета: Да бъде за добро

Не, не ме изненада, тъй като това е решение на изпълнителната власт и на министър-председателя.

Това сподели пред публицисти вицепрезидентът Илияна Йотова, запитана по какъв начин ще разяснява имената на номинираните от премиера за нови министри и дали е била сюрпризирана. Единственият ми коментар - да бъде за положително, сподели вицепрезидентът. На въпрос дали чака Младен Маринов да се оправи с възможен по-голям мигрантски напън, което е в неговия сектор, вицепрезидентът Йотова разяснява, че това няма по какъв начин да зависи от един човек. За да се оправим с тази голяма мигрантска рецесия, която демонстрира и проучването, което по-късно ще чуем, не е допустимо да разчитаме на напъните на един човек, било то и на министъра на вътрешните работи. Това е дело на цялата българска страна, разяснява Йотова. По думите й, в случай че има консенсус и благоприятни условия за подобен в страната, то би трябвало да е безусловно поради мигрантската рецесия. Йотова разяснява, че политиките на равнище Европейски Съюз за справяне с тази рецесия не са били сполучливи. Тя се надява в идващия мандат на европейските институции да има по-адекватни политики, част от които би трябвало да е и България. Но България като външна граница на Европейски Съюз би трябвало да има една по-последователна и още по-сериозна политика в това отношение, счита вицепрезидентът. Не можем да чакаме други страни, въпреки и по-големи от нас, да постановат тези политики. Трябва да имаме своето мнение и изрично да го отстояваме в собствен интерес, разяснява Йотова.

Тя посочи, че когато споделя голяма мигрантска рецесия, не засяга единствено България. Ако някой си мисли с днешна дата, че сме преодолели тази рецесия, че сме намерили правилните решения, че не могат да се чакат нови талази от миграция в идващите години, би трябвало да е добряк, разяснява Йотова. Пред нас стои огромното предизвикателство от африканския континент. Ние в България някак не отдаваме огромно значение на тематики като климатични промени, бедност, беднотия, добави тя.

Вицепрезидентът Йотова, която участва през днешния ден в Българска академия на науките на представянето на сборника "Принудителната миграция: районни и национални измерения на световен проблем ", приветства авторския колектив с началник проф. Анна Мантарова, като изрази вяра сериозното проучване да продължи. Смятам, че това проучване би трябвало да бъде една настолна книга за всеки един политик в България и всеки, който е предназначен, да взема решение на българска територия тази голяма рецесия, наречена миграция, бежанци, убежища, сподели Йотова.

Изказването си тя свърза с понятията за взаимност, сигурност и непоклатимост. Не сполучихме като хора, политици и държавници, във всички европейски страни, в това число и европейските институции, да разбираем от кое място пристигна тази вълна, означи Йотова. Тя разяснява, че нито една от начертаните 10 незабавни ограничения за справяне с миграцията не е била изпълнена, а част от тях са били неверни. Дъблинският правилник също не е позволен като проблем.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР