Не намирам някаква преднамереност, поне на този етап, в действията

...
Не намирам някаква преднамереност, поне на този етап, в действията
Коментари Харесай

Зинаида Златанова не вижда преднамереност в питането на главния прокурор до КС

" Не намирам някаква предумишленост, най-малко на този стадий, в дейностите на основния прокурор. Първо, аз най-малко не знам, да имаме някакъв съответен проблем, в който президентът да е подложен, т. е някакво съмнение в държавна измяна, в нарушаване на Конституцията или в третия проблем, който преглежда основния прокурор - в осъществяване на съзнателно закононарушение, някакво друго от Наказателния кодекс. Аз не знам да имаме подобен проблем, не знаем какво знае господин Гешев, само че ние не знаем да има подобен проблем, по който да има някаква злободневност, по този начин някогашният правосъден министър и вицепремиер Зинаида Златанова разяснява пред bTV настояването на основния прокурор за пояснение на член 103 от Конституцията на България, отнасящ се до имунитета на президента и вицепрезидента на страната.
 
Златанова напомни, че и предходният президент - господин Плевнелиев беше най-малко два пъти поставян в обстановка, в която да се разисква неговият интегритет и осъществяването на Конституцията от негова страна.
 
" Това беше, когато Национална агенция за приходите стартира да ревизира неговото данъчно държание, държанието му като длъжник на налози като всички нас и то за интервала преди той да стане президент. Той реагира извънредно бурно, беше засегнат, той сподели, че това не е съгласно Конституцията. Втория случай, в който към този момент се заприказва пък за изменничество на ползите на страната. Много се обсъждаше, когато той беше провел диалог, сякаш неоторизиран от държавното управление, с представител на огромна непозната компания, в която оперира България. По това време тази компания водеше каузи против българската страна, т.е имаше някакво подозрение. И двата случая замряха ", разясни тя.
 
Според Златанова запитването е добре пристигнало, тъй като Конституционен съд ще внесе една много по-голяма изясненост.
 
" Когато Конституционен съд отговори на господин Гешев, ще се съберат, несъмнено, както постоянно в едно конституционно произвеждане отзиви от институции, от доктрината, от най-различни учени, практици... всичко това ще бъде оценено. Тогава ние ще имаме изясненост какво съставлява този парламентарен текст, какво е желал да каже конституционния законодател и на процедура господин Гешев се отхвърля от правото той да пояснява тези текстове и да ги приложи както на него му скимне, нагледно казано. Но в противен случай той споделя дайте рамка, не за мен, евентуално не и за този президент, само че ние би трябвало да знаем какво в действителност значи за всеки идващ основен прокурор и президент ", добави Златанова.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР