Не намерихме достатъчно IT специалисти, които да сключат договор с

...
Не намерихме достатъчно IT специалисти, които да сключат договор с
Коментари Харесай

ЦИК обясни защо частна компания поема машините

" Не намерихме задоволително IT експерти, които да сключат контракт с ЦИК и да поемат тази отговорност ". Това сподели пред БНР Цветозар Томов, представител на ЦИК, като добави, че техническата поддръжка на машините за гласоподаване е ангажимент на " Сиела ".

" Ще има мрежа от техници и за всяка машина ще има техническо лице, което ще дава отговор за редовността ", изясни представителят на ЦИК  и акцентира, че " една компания, която има като главен предмет на своята активност осъществяването на такива услуги, има много по-големи логистични благоприятни условия, в сравнение с ЦИК ":

" Да, това е добре да бъде ангажимент на страната. Не съм уверен, че сходна организационна задача може да бъде осъществена единствено от ЦИК, която има 15 члена и администрация от 20-ина индивида. Става дума за активност, която изисква ангажирането на няколко хиляди индивида.... Трябва да се търси решение за взаимоотношение на повече държавни институции и най-много Министерството на електронното ръководство ". 

По думите му ЦИК упражнява цялостен надзор, с цел да подсигурява сигурността на устройствата за машинно гласоподаване:

" Всички машини се намират в един склад и достъп до него се позволява единствено от ЦИК. Всяка активност, която екипите на " Сиела " ще правят с машините за гласоподаване, се управлява директно от ЦИК ".

Томов разгласи, че все още не е взето решение от Комисията за броя на изборни секции в чужбина. Неговото очакване е те да са колкото са били на предходните избори:

" Министерство на външните работи имат ангажимент за изпращането на машините за гласоподаване в чужбина.... Броят на машините ще е над 500 в секциите отвън страната ".

Цветозар Томов напомни, че ЦИК дефинира СИК отвън страната по предложение на парламентарно показаните партии и обединения, а едно място е за човек, посочен от Министерство на външните работи:

" Секциите се основават със заповеди на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства. Министерство на външните работи командирова хората, които изпраща там. ЦИК упражняваме методически надзор и надзор по правомерност върху изборите ". 

Над 400 машини се приготвят с демоверсия на софтуера за гласоподаване, с цел да бъдат употребявани за организация на пробно гласоподаване, заяви Томов.
ТЕМА преди 39 минути 1528 преди 2 часа 599 преди 4 часа 797
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР