“Не на перките, “Не убивайте риболова, “Оставка на Братоев, няма

...
“Не на перките, “Не убивайте риболова, “Оставка на Братоев, няма
Коментари Харесай

“Не на перките” обявиха хотелиери и рибари във Варна

“Не на перките ”, “Не убивайте риболова ”, “Оставка на Братоев, няма да се предадем ” са част от лозунгите, които издигнаха представители на туристическия отрасъл и на риболовната общественост във Варна. 

Днес те излязоха на митинг в морската столица и проведоха автошествие от региона на Двореца на културата и спорта, оповестява БНР.

Протестиращите недоволстват, че няма да остане лов на риба в Черно море, няма да има туризъм и ресторантьорство, в случай че в Народното събрание одобряват Законопроекта за сила от възобновими източници в морските пространства. 

Те изрично се опълчват на построяването на офшорни вятърни централи в Черно море и показват, че два сектора – и риболовният, и туристическият са се обединили, с цел да не позволяват сходни паркове край Варна. Това изясни Емил Милев, ръководител на съдружие “Черноморски изгрев ”, един от уредниците на митинга.

Той добави и че за днешния митинг варненци били предизвикани от кръгла маса, проведена от Центъра за проучване на демокрацията. От неправителствената организация, която от години се занимава с тематиката за ВЕИ в морските пространства, обаче отменили присъственото осъществяване на форума. В същото време те не са дали линк за достъп и риболовците не могат да се включат, с цел да изразят мнението си. 

Емил Милев посочи, че от сектора биха подкрепили построяването на ВЕИ, само че при две условия: възобновимите източници да бъдат построени след 100-метровата дълбочина, за да не пречат на риболова, и сервитутната зона да не е необятна повече от 1 миля. По думите му обаче на картата, показана от Центъра за проучване на демокрацията, става въпрос за три зони, които са ситуирани доста покрай брега – пред Шабла дистанцията е 1 миля, пред Варна – е на 10 метра дълбочина и на 300 метра от брега.

Да поддържат митинга във Варна бяха пристигнали и народните представители от “Възраждане ” Коста Стоянов и Борислав Гуцанов от “БСП за България ”, които обясниха, че поддържат настояванията на риболовците и ще внесат оферти за отдръпване на проблематичния законопроект.

Протестното шествие ще продължи до постройката на общината, където риболовците ще изискат среща с кмета на Варна Благомир Коцев. Те упорстват и за сключване на договорите им за лодкостоянките, които се бавят от месеци. След това ще продължат към пристанище “Карантината ”. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР