Не на диктатурата, да на демокрацията. Долу Си Дзинпин! В

...
Не на диктатурата, да на демокрацията. Долу Си Дзинпин! В
Коментари Харесай

Никога не съм преживявал такова нещо в Пекин: какво се случва в Китай


" Не на диктатурата, да на демокрацията. Долу Си Дзинпин! " В няколко китайски градове хората стачкуват от дни против строгата антипандемична политика. Но и против цензурата. Какво става в комунистическата страна?

Протести против политиката на нулев Ковид-19 в Пекин

обикаляха из улиците на града. Те демонстрираха против строгата политика на нулев. Предполага се, че в разнообразни елементи на китайската столица са се събрали по няколкостотин стачкуващи.

Много от тях държаха в ръцете си бял лист хартия, който в границите на няколко часа се трансформира в знак на митингите в. " Няма какво повече да кажем " - по този начин протестиращи разясниха акцията си пред немската обществено-правна медия АРД. Белият лист хартия е митинг против цензурата, подчертаха те.

Белият лист - знак на митинга против цензурата

На мястото на митингите бяха струпани голям брой полицейски чиновници. Те се опитваха да разпилян стачкуващите. Един млад гражданин на Пекин, който пожела да остане неизвестен, сподели пред микрофона на АРД по отношение на цензурата в Китай следното: " Хората, които през днешния ден не вземат участие в тези митинги, на следващия ден няма да схванат безусловно нищо за тях. Медиите няма да осведомят за това. Но ние можем да продължим да идваме тук и да показваме мнението си. Аз съм пекинец, пребивавам от дълги години в града. Това, което претърпях през днешния ден, е нещо ново за мен. От детството си съм нямал опция да показвам обществено мнението си. "  

Протестиращите желаят да се солидаризит с тези китайци, които към този момент са показали и са били задържани, сподели една жена в Пекин пред организация Ройтерс. В Шанхай към този момент бяха арестувни доста протестиращи, освен през вчерашния ден. Те излизат на улицата в името на всички тези, които са изолирани по жилищата си и не могат да закупят даже храна или лекарства. " Трябва да им помогнем. Освободете хората в Шанхай! "

Полицаи при митингите в Пекин

Протестите в Пекин последваха демонстрациите в Шанхай и други градове в източната част на Китай като Нанцзин и Урумчи. В Шанхай протестиращите упорстваха да бъде комплициран завършек на локдауна. Те скандираха " Да живее народът " и " Обичам Китай ". 

Китаците портестират обаче надалеч освен против строгата антипандемична политика. Те насочат сериозна рецензия и против държавното управление. Така да вземем за пример в границите на демонстрациите отчасти имаше апели за оставка на Си Дзинпин. Един от протестиращите сподели пред АРД: " Ние сме тук поради пожара в Урумчи, при който починаха хора. Урумчи е изолиран от над 100 дни. Хората в Шанхай знаят какво е това. Ние бяхме два месеца в локдаун. Затова през днешния ден имаме смелостта да протестираме. Когато публикуваме нещо за Урумчи в мрежата, управляващите трият нашите постинги и видеа и блокират профилите ни. Днес сме тук, с цел да заявим: Не на диктатурата, да на демокрацията. Си Дзинпин да си върви! ".

При митингите в Шанхай полицията подходи твърдо против стачкуващите. Много хора бяха задържани. Сред тях бе и кореспондент на БиБиСи, макар че е имал акредитация. Според медията откакто е бил арестуван, той е бил удрян и ритан от чиновниците на реда. 

Кадър от пожара в Урумчи

Протестите в Китай против строгата антипандемична политика бяха провокирани от пожар в жилищна постройка в Урумчи, избухнал в четвъртък вечерта. По публични данни пожарът е взел 10 жертви. В китайските обществени мрежи обаче има клюки за повече починали. До момента обаче тене могат да бъдат доказани. Поради блокадите, наложени поради Ковид-19, пожарната не е съумяла да стигне в точния момент до горящата постройка, споделят локални хора. 

Китайското държавно и партийно управление продължава да държи на курса за нулева Ковид-политика. Въпреки строгите мерки обаче през миналите дни страната означи нови върхове в броя на новите инфекции. 

***
Вижте и това видео от нашия списък:
" Веднага разбрах, че това тук е пъкъл ": някогашни пандизчии от Синцзян разказват
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР