Не можете да бъдете част от този нов свят, в

...
Не можете да бъдете част от този нов свят, в
Коментари Харесай

Евродепутати настояват ЕС да се реформира, за да взима незабавни решения

Не можете да бъдете част от този нов свят, в който съществува тази нова форма на експанзия (нападението на Русия над Украйна - бел. ред.), без ефикасен Европейски съюз, който да може неотложно да взема решения и да работи. За всички е ясно, че Европейски Съюз би трябвало да бъде реформиран. Това сподели пред медии в Страсбург Ги Верхофстат, народен представител в Европейския парламент от демократичната група " Обнови Европа " и някогашен министър председател на Белгия, който ръководи пленарното съвещание на Конференцията за бъдещето на Европа. 

Спешно би трябвало да бъде осъществен европейски енергиен съюз, съюз в защитата и в областта на миграцията, с цел да може да бъде даден съдбоносен отговор на протичащото се. Необходими са нови, по-значими наказания, които да включват разширение на ограниченията във финансовата сфера до всички съветски банки, а в силата – допустимо най-бързо въвеждане на ембарго върху вноса на съветски нефт и газ. 

Европейски Съюз към този момент се трансформира. Вземането на решения несъмнено е по-бързо, да вземем за пример  доставката на оръжия за Украйна, която ще бъде платена посредством европейски инструмент (специален фонд, основан през март 2021 година и наименуван Европейски механизъм за поддръжка на мира – бел. ред.).  Това обаче към момента не е задоволително, сподели Верхофстат на въпрос на Българска телеграфна агенция. 

" Ако бъдем почтени, да вземем за пример нямаме енергиен съюз и в следствие, е доста мъчно да имаме единна позиция към енергетиката, а енергетиката е ключът в този спор ", разясни той. 

Продължаваме да плащаме за съветски енергоносители -  въглища, газ и нефт, и правейки това, в действителност финансираме военната машина на Путин, акцентира евродепутатът. 

По думите на някогашния белгийски министър председател е доста мъчно тези финансови потоци да бъдат спрени, защото някои страни са мощно подвластни от  руските изкопаеми горива и не са подготвени на сходна стъпка. 

Енергиен съюз, с единна енергийна система и общоевропейски метод да се купува сила за целия Европейски Съюз, биха ни дали опция неотложно да изключим Европа от съветския нефт, газ или въглища и това незабавно би спряло притока на пари към Кремъл. " Тази обстановка е съответен образец за това, за какво би трябвало да продължим още по-напред, за какво сегашният Европейски Съюз не е подобаващ за провокациите на 21 век ", акцентира той. 

Отбраната е прегледен образец за нуждата от промени, само че в същото време и за направени първи стъпки. 

Този въпрос е част и от рекомендациите, отправени от европейските жители в границите на Конференцията. 

Гражданите предлагат " обединени въоръжени сили на Европейски Съюз ". 

Този асортимент на думи е значим. Той значи, че с изключение на националните армии, жителите желаят и да бъдат основани обединени сили, които могат да бъдат употребявани на европейско ниво, сподели Верхофстат. Той разясни, че това не значи, че възможна европейска войска (или „ обединените сили на Европейски Съюз “), ще заличат националните армии. 

Това, което Европейски Съюз в този момент прави с проектите за основаване на взаимен корпус за бързо реагиране от 5000 души (представено през ноември 2021 година - бел. ред.) е доста дребна първа стъпка, уточни Верхофстат. Това обаче въпреки всичко е смяна, акцентира той.        

Европа харчи 240 милиарда евро за защита всяка година или четири пъти повече от Русия, само че поради голямото " повтаряне " няма действителна мощ, и това е, което би трябвало да бъде променено, заключи той.  

Конференцията дава на жителите опцията да изразят и обменят отзиви за измененията, които Европейски Съюз би трябвало да предприеме, с цел да отговори на бъдещите провокации, да насочат рекомендациите си към европейските институции и в последна сметка, да повлияят върху развиването на Общността. 

 Инициативата, почнала през май 2021 година, събира концепциите, издигнати на срещи в цяла Европа, и предложенията, оповестени на онлайн платформата на Конференцията. На основата на тези хрумвания цивилен препоръки са дефинирали рекомендациите си, които ще бъдат показани за обсъждане от институциите на Европейски Съюз и други организации. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР