Не можем да спечелим войната с коронавируса единствено с ограничения,

...
Не можем да спечелим войната с коронавируса единствено с ограничения,
Коментари Харесай

Радев: Няма да победим вируса само с глоби и насаждане на страх

" Не можем да спечелим войната с ковид само с ограничавания, с санкции, с втълпяване на боязън "

Това сподели президентът Румен Радев, който през днешния ден участва на съвещание на Оперативния спешен щаб в Благоевград, съобщи БГНЕС.

„ Искам да благодаря и на хората на първа линия – лекарите, служителите на реда, доброволците, на чиновниците в превоза, търговията, обществените системи, на учителите, които в тези сложни условия извършват дълга си, на спешния щаб за полагането на големи старания за битка с вируса - сподели още Радев. - Обсъдихме разнообразни аспекти от тези спешни дейности. Основателно е терзанието по отношение на поставената задача всички лечебни заведения да обособяват обособени звена за битка с вируса. И в тази обстановка, това крие риск да блокира изцяло тези лечебни заведения и да направи невероятно лекуването на остри хронични, онкологични, кардиологични и незабавни случаи, а хората стоят у дома и чакат . Това рискува, по мнението на доста експерти, да увеличи смъртността надалеч на тази от корона вируса. Затова едно от предложенията, което се оформи, е да се сътвори едно звено от анестезиолози, лекари, сестри от другите лечебни заведения – тъй че да има ясно разделяне на потоците и да се обособят инфектирани от вирус, с цел да може другите пациенти да продължат да се лекуват. Такова предложение ще бъде отправено към министъра на опазването на здравето. "

Наложените ограничавания би трябвало да се съблюдават отговорно и аз желая да благодаря на всички българи за това, че ги съблюдават. Но продължителното оставане не тези големи ограничавания води риск за провали, по-големи от вируса, добави президентът Радев.

" Затова би трябвало да си сложим ясна национална цел – допустимо най-бързо, само че и безвредно, да се върнем към някакъв условен естествен темп на живот, да възстановим свободата на придвижване на хора и артикули . Това изисква пламенно и уверено разширение на тактиката за битка с вируса и съответни запаси. Това изисква всеобхватна навременна и достоверна информация, с цел да можем да си изградим картина какво действително се случва в страната и да се набележат дейно и целеустремено тактики. Към момента такава информация няма – тя постанова всеобхватно тестване на популацията, креатиране на другите обществени и рискови групи. Аз съм последовател да има информация и какво вършим. Това е доста комплициран развой, който може мъчно да се ръководи въз основата на единствено 4000 теста, което е незабележим статистически дял на фона на 7 млн. българи. Не можем да спечелим тази война само с ограничавания, с санкции, с втълпяване на боязън, с втълпяване на възприятие за виновност и на неопределеност в популацията.

Затова би трябвало по-бързо да излезем от сферата на догадките, на всеобщите ограничавания, на публичната парализа и да предприемем тази тактика, да разтеглим обсега на тестванията, да картотекираме групите във всичките райони, с цел да можем да действаме. Само по този начин ще излезем от блокаж на страната, а представете си в случай че той продължава дълго, ние по този начин ли ще останем. Ние би трябвало да преодолеем икономическата и обществена злополука ", посъветва президентът.

" Аз дълго време стоях зад безапелационни, всеобхватни и най-много обществени стопански ограничения за бизнеса. На засегнатите им се оферират нереална помощ, а заем, който в следствие в допълнение ни задължава.  Над 10 години ни убеждават, че имало запас . Всяка година се харчат милиарди от така наречен „ остатък “ без правила. Кризата сподели, че хазната е празна и би трябвало заем. И този път би трябвало да сме доста деликатни и този заем би трябвало да се харчи при непоколебим публичен надзор, с цел да не стане по този начин, че парите отново да потънат като всички останали до момента.

Аз имам един тест и той е негативен, само че не мога да си разреша лукса в случай, че няма проби за хората, да се тества всеки общественик. Много българи, които желаят да бъдат тествани – не могат да се тестват. Аз съм взаимен с тях! -  допълни Радев. - Не всички могат да отделят тези пари за тест в частна лаборатория, не всички могат да имат достъп, би трябвало да пътуват, с цел да стигнат до тези лаборатории при тези тежки ограничавания. 

От моя страна няма борба. Ветото, което постанових, поправя рискови разпореждания в закона, които дори ГЕРБ ги осъзнаха и одобриха . Време е и министър-председателят да се смили и да одобри истината, както го направиха и личните му депутати. Сега не е време за ядосани пози и за национално неспокойствие. Това, което видях през днешния ден е обнадеждаващо и приветствам Общината. Виждам старания в една посока и добра съгласуваност.

Да, има заповеди, те би трябвало да се съблюдават, само че хората, които дават заповеди, непрестанно ги трансформират. Обстановката е доста динамична. Да не се тормозят (директорите на лечебни заведения и кметовете) там, където има рационални решения да се вземат хрумвания, да се оферират и да се трансформират заповеди както през днешния ден “, сподели президента.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР