Не можем да подобрим качеството, без да вложим средства, заяви

...
Не можем да подобрим качеството, без да вложим средства, заяви
Коментари Харесай

Валентин Николов: Досега във ВиК сектора се действаше хаотично

Не можем да подобрим качеството, без да вложим средства, съобщи в студиото на „ Още от деня “ заместник-председателя на комисията по енергетика в Народното събрание и народен представител от ГЕРБ, във връзка нарастването на цената на водата. Той добави, във ВиК бранша до момента се е работило безредно, само че сега има тактика и това е една промяна, поради която опозицията би трябвало да е удовлетворена. Николов изрази терзанието си присъединяване на опозицията в митинга против увеличението на цената на водата, което се организира пред централата на Комисията да енергийно и водно контролиране в София.

Валентин Николов съобщи, че има два метода за митинг на жителите - като се свържат с националния си представител от района или посредством цивилен митинг, само че изрази терзанието си от присъединяване на народни представители в митинга, визирайки водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Той добави, че не е имало интерес към скорошното съвещание на Комисията по енергетика в Народно събрание, където нарастването на водата е било обсъждано.
Валентин Николов, зам.-председател на комисията по енергетика в Народно събрание: КЕВР единствено утвърждава цените. Одобрена е водна тактика по времето на господин Станишев, което е вярно. Имаше промени в Закона за водите, с цел да се окрупнят ВиК сдруженията. 15 милиарда лева са нужни за естественото действие на ВиК структурите в страната.  Протести в столицата поради оповестеното повишаване на водата Протести в столицата поради оповестеното повишаване на водата
Цената на водата скача от 1-и януари в 14 български града, реши дефинитивно Комисията на енергийно и водно контролиране на закрито съвещание през днешния ден. Поскъ...

Той означи, че в този момент е призната тактика за развиване на ВиК бранша, която работи добре. Николов добави, че има 60% загуби на водата в страната и означи, че окрупняването на ВиК сдруженията е верният път, защото за обикновено действие на структурите са нужни 15 милиарда лева

Той означи, че процесът по консумиране на средствата за ВиК сдруженията и асоциациите е изцяло транспарантен и означи, че е хубаво омбудсманът Мая Манолова да ревизира има ли нещо неправилно.

Мая Манолова ще бъде посетител на „ Панорама “ довечера след централната осведомителна емисия „ По света и у нас “. Николов акцентира, че се планува проект за подкрепяне на обществено слабите, които няма да могат да си разрешат повишаването на водата.
Валентин Николов, зам.-председател на комисията по енергетика в Народно събрание: Разработваме проект за хората, които не могат да си разрешат разликата в цената. Минималната норма за консумиране на вода за персонални потребности е 50 литра. На този предел можем да определим какво ще е нарастването и кой не може да си го разреши. Ще компенсираме тези хората. Не можем да подобрим качеството, без да вложим средства.
Той акцентира, че концесионирането е работещ модел на публично-частно партньорство и добави, че частично покачването на цената на водата се дължи на солидарния модел на заплащане за поддръжка на ВиК мрежата.
Валентин Николов, зам.-председател на комисията по енергетика в Народно събрание: Това е разходен модел, който е разходопокривен, не се търси облага.
Николов акцентира, че пазарът на тока е съвсем напълно либерализиран, като се изключи местата, които получават нисковолтов ток. Това значи, че изборът на търговец или борса за ток е свободен.

Той съобщи, че не може да се предвижда дали цената на тока ще се повиши, защото тя е на пазарен принцип.
Валентин Николов, зам.-председател на комисията по енергетика в Народно събрание: От 1 януари влиза в действие изменение в Закона на енергетиката и всички ще би трябвало да купуват сила от българската самостоятелна енергийна борса.
Той означи, че по този начин покупко-продажбите за ток ще станат по-прозрачни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР