Не можем да отречем, че стресът е нормална част от

...
Не можем да отречем, че стресът е нормална част от
Коментари Харесай

5 неприятни неща, които ще се случат на бебето, ако бъдещата майка е стресирана

Не можем да отречем, че стресът е естествена част от всекидневието ни, а интервалът на бременност не е изключение. Учените настояват, че това може да повлияе върху бъдещето на бебето и развиването му и да провокира други проблеми по-късно в живота. Но по какъв начин фактически стресът може да повлияе на плода? Нека разберем!
Ето кои са проблемите, които може да провокира напрежението по време на бременността:

1. Стресът може да докара до прибързано раждане и ниско тегло при раждане

Бъдещото благоденствие на бебето е главната грижа на всички бъдещи майки и тези терзания могат да се трансфорат в същински стрес. Парадоксално, първото нещо, което би трябвало да извършите, с цел да имате крепко бебе, е да бъдете спокойни. Ан Бърнс, акушер-гинеколог в болница " Еванстън ", споделя, че неспособността за справяне със стресови обстановки способства за преждевременното раждане и ниското тегло при раждане.
Стресът усилва производството на кортикотропин-освобождаващ хормон (или CRH). В бъдещите майки CRH оказва въздействие върху продължителността на бременността и развиването на плода. Колкото по-високо е равнището на CRH, толкоз по-рано е денят на раждане.
Изненадващо е, че първото тримесечие има най-голямо значение. Повечето хора считат, че с цел да се предотврати преждевременното раждане, бременните дами би трябвало да заобикалят напрежението най-вече през последния триместър. В реалност това е тъкмо противоположното. Преждевременното раждане се провокира от ранното повишаване на CRH, породено от напрежението, претърпян през първите седмици от бременността.

2. Влияе върху развиването на мозъка и интелигентността на бебето

Учените са открили, че високите равнища на кортизол могат да намалят равнището на просветеност на детето. Обикновено плацентата създава ензими, които разграждат кортизола, само че не може да се оправи задоволително добре, в случай че напрежението е прекомерно интензивно или прекомерно дълготрайно.

Те също по този начин потвърдиха, че напрежението, претърпян по време на бременност, може да окаже въздействие върху развиването на мозъка на бебето.

Тези нови технологии също разрешиха на откривателите да схванат, че мозъкът ни не се развива от най-простите до най-сложните системи. Оказва се, че церебелумът, центърът за реакция на стрес е едно от първите неща, които би трябвало да се развият, което прави плода сензитивен към напрежението на майката през цялото време.

 5 неприятни неща, които ще се случат на бебето, в случай че бъдещата майка е уплашена pixabay

3. Mоже да провокира проблеми със съня

Изненадващо, настроението на майката въздейства освен върху развиването на плода, само че и върху съня. Изследване от 2007 година разкрива, че стресът на майката, която чака бебе, въздейства на времето на сън на бебето.
Учените изследвали бебета на възраст 6, 18 и 30 месеца, измервайки времето на сън и какъв брой постоянно се разсънват през нощта. Оказва се, че децата, чиито майки са изпитвали безпокойствие по време на бременността, са имали проблеми със съня на 18 и 30 месеца. Това се случва заради кортизола, който минава през плацентата и визира мозъчната област, която е виновна за циркадния темп на бебето.

4. Стресът по време на бременност може да докара до проблеми със здравето на бебето

Проучване от 2011 година удостоверява, че стресът на майката оказва въздействие върху здравето на детето като цяло. Резултатите демонстрират по-висок риск от ранна зараза и психологични разстройства при деца, страдащи от стрес в утробата. Съществуват и други проблеми, като очни, ушни, храносмилателни, респираторни, кожни, мускулно-скелетни, циркулаторни и генитални болести. Той също може да способства за развиването на алергия и астма.
Съществува и връзка сред напрежението и хиперактивно разстройство с недостиг на вниманието или ADHD. Влиянието на напрежението в този случай се оказва по-силно от това на пушещата бременна майка.

5. Повишава страха и тревогата на детето

Д-р Елисиа Дейвис от университета в Денвър споделя, че високото равнище на кортизол при бременна жена прави детето по-склонно да изпитва стрес в бъдеще.

Децата претърпяват доста стресиращи моменти- прохождането, влизането на чужд в стаята, игрите и така нататък При тези деца, всички тези моменти са още по-стресиращи.

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР