Не можем да определим България като класическа фашистка държава, както

...
Не можем да определим България като класическа фашистка държава, както
Коментари Харесай

Скопие: България не е била фашистка държава

" Не можем да определим България като класическа фашистка страна, както можем да кажем за тогавашната фашистка Италия или нацистка Германия. Можем да третираме България като пронацистка, профашистка страна, само че България не е фашистка страна по това време ", това съобщи в изявление за РСЕ съпредседателят на Историческата комисия Драги Георгиев.

Според него в този случай може да се употребяват термини като окупация, инвазия и даже анексия, само че не и " българска фашистка окупация ". " Профашисти - да, само че фашисти не - съгласно вижданията на доста учени на запад в България няма фашистка система. Там има властнически режим на цар Борис, който стопира работата на българския парламент, само че България няма фашистки режим. Има вътре, условно казано, фашистки придвижвания, които имат фашистки хрумвания в себе си, само че те не са в самата българска страна, в структурата на държавните органи. Така че от този аспект най-подходящо би било потреблението на българска окупация ", добави Драги Георгиев.

районен съд Македония няма право да пази правата на македонците в България поради Договорът за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония , подписан през 2017 година, съобщи външният министър на Скопие Буяр Османи пред публицисти.

С този Договор двете страни се отхвърлиха от отбраната на своите малцинства в другата страна, само че България си резервира правото да съставлява правата и ползите на българските жители, живеещи в Македония. Македония има същото право, само че разликата е, че България може да уточни като съображение притежателите на над 100 000 паспорта, издадени в София на македонци, а броят на притежателите на македонски паспорти в България е нищожен, изясни Османи. Текстът на чл.2, ал.4 от Договора гласи: " Всяка от Договарящите се страни има право да пази правата и ползите на своите жители, на територията на другата страна, в сходство с интернационалното право ".

" В съглашението е казано, че нищо в нашата Конституция не може и не би трябвало да се пояснява, че съставлява или в миналото ще съставлява основа за интервенция във вътрешните работи на Република България, за отбрана на статута и правата на лица, които не са жители на Република Македония. А след конституционните промени, след Преспа, членът, в който страната има обвързване да се грижи за македонското национално малцинство, беше премахнат ", подсети Османи.

Президентът Пендаровски неотдавна се срещна с представители на македонците от България, само че също по този начин акцентира по време на срещата, че заради Договора, подписано от Заев и Борисов, няма право да се меси във вътрешните работи на България. Въпреки това българските управляващи реагираха остро на проведената от Пендаровски среща.

Османи помоли македонските историци в взаимната историческа комисия с България " да не разясняват исторически въпроси ". „ Всички членове могат да разясняват какво им харесва във възгледите си за историята. Това е тяхно обвързване. Не би трябвало да разясняват политиката, не би трябвало да приказват за процеса, който дефинира политическите въпроси. Замразяването на работата на Комисията по исторически въпроси подкопава Договора. Това към този момент е политически въпрос, сподели Османи откакто македонския представител в комисията професор Драги Георгиев, изиска тя да спре да работи до момента в който политиците не се схванат.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР